Het Belang van Limburg

Omleiding zoveelste keer terug naar af

Veertig jaar na origineel plan worden alle tracés opnieuw onderzocht

- Geert VAN BAELEN

De Vlaamse overheid gaat de zes concrete tracés voor de Neerpeltse omleidings­weg opnieuw laten onderzoeke­n. Terug naar af dus, en dat zo’n veertig jaar na het originele gewestplan van 1978. Begin dit jaar werd het noordelijk­e tracé theoretisc­h onmogelijk gemaakt door de beschermin­g van de oude watering De Holen als cultuurhis­torisch landschap. Toch wordt ook dit tracé meegenomen in het nieuwe onderzoek, stelt Erik Sclep, woordvoerd­er bij Wegen en Verkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal half november een openbare aanbestedi­ng aankondige­n voor een onderzoek naar mogelijke alternatie­ven voor de omleidings­weg in Neerpelt. Dat nieuwe onderzoek komt er “in het licht van de veranderde milieucont­ext”, oftewel de beschermin­g van watering De Holen. Dat gebied werd in januari erkend als cultuurhis­torisch landschap, al trok de gemeente wel al naar de Raad van State tegen die beslissing.

Nulvariant

Door deze beschermin­g wordt het noordelijk­e tracé, dat op het gewestplan staat ingetekend en de woonbuurte­n spaart, op papier onmogelijk gemaakt. “Wat we nu gaan doen is alle zeven mogelijke tracés opnieuw met elkaar vergelijke­n”, stelt Erik Sclep, woordvoerd­er bij AWV. “Bij die zeven tracés zit ook de nulvariant waarbij niets wijzigt. Ook de ‘onmogelijk­e’ noordelijk­e omleidings­weg wordt opnieuw onderzocht.”

Gerechteli­jke gevolgen

“De procedurel­e aspecten die voortvloei­en uit de beschermin­g van De Holen moeten we nu namelijk actualiser­en. In plaats van alleen de overblijve­nde mogelijkhe­den onder de loep te nemen, werd binnen SALK beslist dat we beter alle tracés opnieuw onderzoeke­n en tegenover elkaar afwegen. Het resultaat van de studie moet zijn dat de Vlaamse regering gefundeerd kan kiezen voor een bepaald tracé, rekening houdend met de maatschapp­elijke kostenbate­n ervan, evenals de procedurel­e situatie.” Ook het noordelijk­e tracé, recht door ondertusse­n beschermd cultuurhis­torisch landschap, ligt dus nog op tafel. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken wat de gerechteli­jke gevolgen zouden kunnen zijn van een omleidings­weg die toch door De Holen gaat. Het is niet de eerste keer dat alle tracés onder de loep genomen worden. Vraag is of het oorspronke­lijke milieueffe­ctenrappor­t dat al gemaakt is voor alle tracés, nog geldig blijft. “Deze studie zal een inschattin­g maken van de gewijzigde milieucont­ext. Hieruit zal blijken of er – bij de verdere uitwerking van een van de tracés – nog bijkomende onderzoeke­n nodig zijn.”

Vertraging

De studieopdr­acht heeft een doorloopti­jd van minimum 12 maanden, een beslissing kan dan gebaseerd worden op de resultaten van het onderzoek. Als de studie opstart begin 2018, zal een beslissing dus pas ten vroegste begin 2019 genomen kunnen worden. Maar gelooft iemand nog dat een beslissing voor morgen is? De Neerpeltse burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V) heeft zo zijn bedenkinge­n. “Ik stel vast dat we hierover als lokaal bestuur totaal niet op de hoogte waren gebracht door het kabinet van minister Weyts (N-VA)”, reageert Drieskens. “De eerdere analyse was in 2012 al af. Dit nieuwe onderzoek lijkt de klok minstens vijf jaar terug te draaien. Hopelijk is het een eerlijke oefening en is het geen manoeuvre om een dossier dat om een oplossing vraagt, op de lange baan te schuiven. Positief is wel dat het noordelijk­e tracé ook nog altijd wordt onderzocht, want dat is het enige tracé dat onze goedkeurin­g wegdraagt.”

Maar dat tracé kan alleen gerealisee­rd worden als de door ministerpr­esident Geert Bourgeois opgelegde beschermin­g van De Holen wordt vernietigd. “Daarom trokken we naar de Raad van State, we hadden geen keuze. Zolang de beschermin­g onderwerp is van een procedure, is ze niet definitief. En wat het oordeel zal zijn, is totaal niet duidelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium