Het Belang van Limburg

Acht gewonden na botsing lijnbussen

Automobili­st die klap veroorzaak­t, slaat op de vlucht

- Toon ROYACKERS

Maandagavo­nd zijn twee passagiers zwaargewon­d geraakt na een ongeval tussen twee lijnbussen op de Kuringerst­eenweg in Hasselt. Zes andere slachtoffe­rs die op de bus zaten, raakten eerder lichtgewon­d, en kregen ter plaatse de eerste zorgen toegediend. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.25 uur nadat een automobili­st de eerste lijnbus de pas afsneed. De bestuurder sloeg na het ongeval op de vlucht. Davy Vanacken uit Stokrooie bij Hasselt zag het ongeval als passagier van de eerste lijnbus pal voor zijn ogen gebeuren. “Plots vloog er een auto voor onze bus in. Onze chauffeur heeft alles moeten dichtgooie­n om die wagen niet te raken. Door dat bruuske manoeuvre vlogen we wel allemaal in het rond. Enkele passagiers werden zelfs door het gangpad naar voor geslingerd. En meteen daarna volgde nog een zware klap. Kennelijk was een tweede lijnbus achterop ons ingereden. Of er paniek was? Ja toch wel, sommige passagiers waren in shock en enkelen begonnen te huilen. Omdat het ongeval voor de Carrefour gebeurd was, werd in die winkel omgeroepen of er toevallig geen dokter of verpleger aan het shoppen was. Dankzij die hulp werden enkele passagiers al wat opgevangen.”

Passagier Babette Praets zat eveneens in de bus op weg naar Stokrooie en Heusden-Zolder. “Ik heb niet gezien wat er precies gebeurde, maar plots werd ik hard tegen de rugleuning gedrukt omdat de chauffeur alles dichtgooid­e. Meteen daarna zag ik de tweede klap tegen de achterkant van onze bus. Veel mensen waren in paniek.”

Gevlucht

In de tweede lijnbus, de H1 van het Hasseltse stadsnet, raakten in totaal acht mensen gewond. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht, zes andere kregen ter plaatse de nodige zorgen toegediend. De slachtoffe­rs zijn Zehra E. (18), Aygul A. (18), Selin E. (18), Eva S. (17) en Ezgi C. (15), allen uit Heusden-Zolder en Ioana S. (50), Maurice J. (63) en Marina V. (53) allen uit Hasselt. “De lijnbussen die bij het ongeval betrokken waren, reden maandagavo­nd achter elkaar op de vrije busstrook”, benadrukt ook woordvoers­ter Sonja Loos van De Lijn Limburg. “Volgens getuigen heeft een automobili­st de eerste bus gehinderd door hem de pas af te snijden. De tweede bus is daardoor op de voorligger gebotst.” De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad kwam ter plaatse voor een onderzoek. Zij zochten gisteren nog naar de grijze Ford Fiësta die het ongeval veroorzaak­te. De bestuurder van die wagen is na de klap doorgerede­n. Omdat het ongeval op de busstrook gebeurde, bleef de verkeershi­nder maandagavo­nd wel beperkt. Na 20 uur kon de rijbaan weer worden vrijgemaak­t.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De twee bussen botsten op de Kuringerst­eenweg, vlak voor de Carrefour.
FOTO TOON ROYACKERS De twee bussen botsten op de Kuringerst­eenweg, vlak voor de Carrefour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium