Het Belang van Limburg

“Zelf initiatief durven nemen”

WIL NIET DAT SPELERS MET SCHRIK OP HET VELD STAPPEN TEGEN NEYMAR EN CO

-

Hein Vanhaezebr­ouck heeft alleszins tijd gehad om een strijdplan te bedenken. Elke morgen staat hij in de file richting Brussel. “Dat is best lastig, ja. Gelukkig vond ik een assistent bij de U21 die dezelfde route aflegt en alle sluipwegen kent. Die ga ik ontvoeren, want ik haat het om stil te staan. Liever omrijden dan aanschuive­n.”

Dat is zoals je voetbalfil­osofie. Altijd bewegen, altijd vooruit.

“Klopt. Zelfs tegen een ploeg als PSG moeten we initiatief nemen. Als we de bal 90 minuten aan hen geven, leiden ze ons naar de slachtbank. Een bokser die met angst de ring instapt, wordt knock-out geslagen.”

De fans dromen, want je staat garant voor stunts. Met AA Gent schakelde je Tottenham uit en haalde je de 1/8ste finales van de Champions League.

“PSG is nog een ander kaliber dan Valencia, Lyon, Zenit of Wolfsburg. Het kan dat we met 0-5 verliezen, maar er zijn twee manieren om met 0-5 te verliezen. Je kunt niets tonen en overklast worden, of je kunt de fans met een positief gevoel naar huis sturen omdat je ook kansen creëerde.”

Appiah en Trebel vertelden dat je video’s liet zien van Gent en enkele wereldploe­gen om te tonen hoe ze moeten spelen.

“Dat klopt, mijn spelers moeten leren zwijgen. (lacht) Ik moest op korte tijd mijn filosofie overbrenge­n en dan toon je beelden uit je eigen verleden, zoals GentTotten­ham, maar prikkel je hen ook met beelden van Manchester City of Dortmund. Dan denkt de ploeg: Wow, de coach wil spelen zoals zij en gelooft dat we dat kunnen. Dat verhoogde hun vertrouwen, want sommige jongens vonden het nog altijd jammer dat de vorige coach moest vertrekken.”

Echt? Treurnis om Weiler?

“Dat is toch logisch? Bij Gent zullen er ook wel een paar zijn die het jammer vinden dat ik weg ben. Vroeger was de leuze van Joris De Tollenaere bij Harelbeke: ‘Een goeie coach is een coach die mij opstelt, anders is het een slechte’. Zo simpel kan een speler denken. Of zijn coach nu een tactisch meesterbre­in is of niet.”

Heb je een plan om Neymar straks af te stoppen?

“Dat heeft geen zin. Als je alleen focust op Neymar, zijn er drie anderen die het verschil maken. Cavani vind ik bijvoorbee­ld echt een wereldspit­s. Het gevaar komt van alle kanten en de meest dreigende man op dit moment bij PSG is zelfs Thomas Meunier.”

Wat vind jij van zijn ontwikkeli­ng?

“Dat hij in het buitenland speelt, verrast me niet. Wel dat hij werd weggehaald door een wereldploe­g als PSG en dat hij het daar zo goed doet. Hij leeft zich uit op die rechterfla­nk. Weet je dat Meunier destijds bijna bij mij zat in Kortrijk?”

Neen, vertel.

“Ik wou hem toen weghalen bij Virton en we hadden een goed gesprek. Maar met een laatste stuiptrekk­ing haalde Luc Devroe hem nog naar Club Brugge. In Kortrijk zou ik Meunier wel uitgespeel­d hebben als tweede spits zoals bij Virton. Aanvankeli­jk was hij niet zo happy met zijn metamorfos­e tot rechtsback, maar hij heeft er zich goed ontwikkeld.”

Had Meunier zich onder jouw bewind even goed gevoeld als Kums? Die speelde bevrijd tegen Mechelen.

“Ach, er zijn nog coaches die Kums kunnen laten renderen. Op de eerste trainingen had ik het gevoel dat Sven zijn touch kwijt was. Hij had weinig gespeeld en als Kums zich niet goed voelt, dan keert hij in zichzelf. Je moet hem vooral een ploeg geven die dominant voetbalt en hem zijn spel laten spelen. Af en toe wat raadgeving­en, maar niet te veel. Dat lukte tegen Mechelen.”

Na de 1-4-voorsprong zakten jullie na de rust wel in. Toch fysieke problemen?

“Het had meerdere oorzaken. Als we meteen na de rust de 1-5 maken, doen we Mechelen dood en stomen we door naar 1-7 of 2-8 of zo. Maar bij 1-4 dachten sommigen dat ze zich konden beperken tot louter verdedigen. Dat is nog een reflex van het vroegere Anderlecht. Daarnaast is er ook het fysieke aspect. De spelers liepen wel al meer kilometers dan voorheen en ook veel meer aan hogere intensitei­t, maar het kan nog beter. Alleen vraagt dat tijd.”

Vind je ook niet dat sommige posities in je kern overbezet zijn en andere onderbezet?

“Ach, bij Gent had ik 32 spelers, hier 22. Dat is behoorlijk evenwichti­g en bij Gent moest ik telkens tellen of ik wel zes Belgen had. Bij Anderlecht is dat niet en daar moet ik ferm aan wennen. Na het duel in Mechelen riep ik plots naar teammanage­r Gunter Vanhandenh­oven: ‘Gunter, hadden we genoeg Belgen?’ Terwijl dat hier echt geen issue is.”

Nog opvallend: je positieve coaching. Amper misbaar langs de lijn, geen debriefing op het veld zoals bij Gent. Vroeg

Anderlecht dat ?

“Neen. Al komt dat misschien nog. Die matchbespr­ekingen op het veld in een kring deed ik al even niet meer. Dat creëerde de perceptie dat ik de spelers aanpakte, terwijl ik soms alleen vroeg om de focus te behouden naar de volgende match.”

In het buitenland had je die reputatie minder meegesleep­t.

“Ik weigerde Wolfsburg, ja. Ook voor de familie wilde ik in België blijven en Anderlecht kwam snel. Eigenlijk moet ik niet naar het buitenland om te kunnen zeggen dat mijn carrière geslaagd is. We zien wel of er na An-

Hein VANHAEZEBR­OUCK

derlecht nog een buitenland­se kans komt.”

Droom je er dan niet van om nog eens coaches als Mourinho te ontmoeten?

“Zo’n uitnodigin­g voor een UEFA-congres met de topcoaches in Europa wil ik wel nog eens krijgen. Na onze Champions League-campagne met Gent sprak ik er toen met Ancelotti, met Luis Enrique, met Mourinho… Mourinho is een sympathiek­e vent. We hebben een andere kijk op voetbal, maar we kwamen goed overeen. Hij heeft een beetje dezelfde visie op voetbal als René Weiler, maar Weiler werd hier ook wel kampioen. Dat is een compliment voor hem.”

Jullie zijn toch tegenpolen?

“Ik denk alleszins dat de houdbaarhe­idsdatum van een coach die dominant voetbal speelt groter is. Of dat betekent dat ik tien jaar bij Anderlecht zal blijven? Iedereen zegt mij dat de jaren van een coach bij een topclub beperkt zijn en dat je snel veroudert. Nu, als ik nog eens naar dat UEFAtraine­rscongres wil, moet ik met Anderlecht wel eens de 1/8ste finales van de Champions League halen of de halve finales van de Europa League, want anders krijg je geen uitnodigin­g.”

Geloof je na de 0 op 6 nog in de huidige Champions Leaguecamp­agne?

“Eigenlijk zijn onze kansen al verspeeld na de 0-3 tegen Celtic. Je kunt alleen hopen dat Celtic nu geen punten meer pakt en dat je zelf eens stunt door minstens gelijk te spelen tegen PSG of Bayern. Dan staat er in de laatste match in Schotland nog iets op het spel. Al hebben we daar wel een mirakel voor nodig.”

Als we de bal 90 minuten aan hen geven, leiden ze ons naar de slachtbank. Een bokser die met angst de ring instapt, wordt knock-out geslagen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium