Het Belang van Limburg

“Meer power, betere mentalitei­t”

Kanaries hebben nu al evenveel punten op verplaatsi­ng als vorig seizoen

- Gunter SCHOOFS

STVV verdiende drie punten zaterdag op Daknam, het bleef bij eentje na het afgekeurde doelpunt van Botaka. Toch onthouden we vooral de knappe collectiev­e prestatie. Buitenshui­s raapten de Kanaries tot nu toe 5 op 15. Terwijl vorig jaar in het hele seizoen amper vijf punten gesprokkel­d werden op verplaatsi­ng. “Hoe dat komt? We hebben meer power in onze rangen. En een betere mentalitei­t”, oordeelt CEO Philippe Bormans. Een punt in Oostende, een schaarse zege op Kortrijk en een draw op de slotspeeld­ag in Brugge. Dat is alles wat STVV vorig seizoen buitenshui­s oogstte. Vijf punten dus. Dat aantal bereikten de Kanaries in de huidige competitie zaterdag al op Daknam. Eerder won STVV in Anderlecht en werd het 1-1 op de Bosuil. “Vorig seizoen misten we kracht en mentalitei­t op belangrijk­e momenten”, oordeelt CEO Philippe Bormans. “Na een tegendoelp­unt gingen de kopjes meteen naar beneden. Dat kan je je niet permittere­n tegen een ploeg die op dat moment het publiek achter zich heeft. Let op, die ziekte is er bij ons nog niet helemaal uit. In Mechelen raakten we opnieuw wat van onze melk toen het volk achter de thuisploeg kroop. In Lokeren vergaten we te voetballen na de 0-1. Maar op de Bosuil en in Anderlecht deden we het dan weer wel prima en bleven we op elk moment knokken.”

“We wilden meer leiderscha­p en een betere mentalitei­t krijgen bij het samenstell­en van de kern in het begin van het seizoen en dat is gelukt. Een jaar geleden stond De Petter er bij momenten alleen voor rond de middencirk­el als er gestreden moest worden. Nu heeft hij in plaats van een Valdivia mannen als Charisis en De Sart bij zich, die blijven lopen. Het verklaart ook waarom De Petter zelf nu beter voor de dag komt. Hij krijgt steun. Kijk naar Delorge vroeger. Die was ook sterk, op voorwaarde dat hij een type als Chimedza of Mennes naast zich had. Verder hebben we nu ook ervaren ratten als een Teixeira in de ploeg. Maturiteit van zulke pionnen speelt mee voor de groep.”

Felicitati­es voor ref Put

Bormans kwam ook nog terug op de dubieuze beslissing­en van de arbitrage van zaterdag. “Elke week een videoref inschakele­n, kost handenvol geld. Toch ben ik voorstande­r en hoop ik dat iedereen meewil in de toekomst. Zodat er elke week een videoref op post kan zijn. Ik feliciteer Bert Put trouwens met zijn match. De beslissing van de lijnrechte­r was uiteraard fout, maar ik kijk ook in eigen boezem. We hadden in die situatie slimmer moeten zijn. De lijnrechte­r stond onder druk omdat Legear al randje buitenspel stond bij de 0-1. Dan weet je dat hij de volgende keer durft te vlaggen bij een gelijkaard­ige situatie.” Wat dan te zeggen over de penaltyfas­e op Boli? “Moeilijk te zeg- gen. In het kamp van STVV zegt een mens: ja, penalty. Als je Lokenaar bent zeg je: ‘nee, totaal geen strafschop’. Ach, zo gaat dat in voetbal.”

BELOFTEN

Moeskroen - STVV 3-4 - De STVV-beloften maakten in Moeskroen een 3-1-achterstan­d goed. Bij de rust stond het 2-1. Bourard scoorde twee keer voor de Kanaries. Matchwinna­ar werd invaller Roekens.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? De uitwinst bij Anderlecht werd al in het stadion duchtig gevierd.
FOTO ISOSPORT De uitwinst bij Anderlecht werd al in het stadion duchtig gevierd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium