Het Belang van Limburg

“In de Emiraten speelden we soms ook voor 50 man”

Frank Vercautere­n verrast met keuze voor club uit 1B

- Koen VERDRUYE/Frank BUYSE

KV Mechelen, Anderlecht, Rode Duivels, KRC Genk, Al-Jazira, Sporting Lissabon, Samara… Cercle Brugge. Frank Vercautere­n, sinds 1997 alleen maar topcoach, gaat bij Cercle Brugge aan de slag in 1B. Hij heeft maar één doel: Cercle naar 1A brengen. “In de Emiraten zaten ook maar 50 mensen in de tribune” Na een avontuur van meer dan twee jaar bij het Russische Samara zat Vercautere­n, die volgende week 61 wordt, sinds oktober vorig jaar thuis. Hij werd vaak genoemd als kandidaat-trainer bij een club, het meest recent bij KV Oostende. “Ik las dat ook”, zei hij gisteren grijnzend. “Maar Gent, Standard, Oostende of Anderlecht: geen enkele club heeft rechtstree­ks contact met mij opgenomen.”

Vorige week liet hij zich zelfs nog ontvallen geen toekomst meer te zien in België: “Nee, ik geloof niet dat mij nog mooie projecten wachten in België”, klonk het toen. “Mijn toekomst zal in het buitenland liggen. Maar ik stap niet zomaar in een avontuur. Ik sloeg recent nog twee aanbieding­en af. Het moet juist aanvoelen. Ik wacht op de juiste buitenland­se club.”

Promotie op korte termijn

Maar zo snel kan het dus gaan. Gisterenvo­ormiddag werd bij Cercle Brugge, nochtans derde in 1B op drie punten van leiders OHL en Beerschot Wilrijk, José Riga ontslagen. Nauwelijks enkele uren later werd Frank Vercaute- ren voorgestel­d. Hij tekende bij de Vereniging - sinds februari in handen van de steenrijke Rus Dmitry Rybolovlev, die ook eigenaar is van AS Monaco - een contract tot eind juni 2018.

“Ik ben hier voor de fans, het project, de ambitie...”, las Vercautere­n op de voorstelli­ng als intro van een briefje af. Maar hij is er vooral voor de eigenaars uit Monaco. “Ik heb met die mensen een heel goed gesprek gehad over visie, over structuur”, klonk het. “Ik had meteen een goed gevoel. Dat was heel belangrijk. Niet beslissend, maar bepalend. Ik wil de samenwerki­ng met Monaco gebruiken om Cercle Brugge beter te maken.”

Hij begreep dat zijn keuze voor velen een grote verrassing is. “Na veel reizen, nadenken, inventaris­sen maken en aanbieding­en afwegen, was dit een goede optie. Ik ga

Frank VERCAUTERE­N ook nog geen boek schrijven, ik denk nog niet aan stoppen. Ik wil nog stappen zetten en dit project tot een goed einde brengen. Ik wilde vooral werken binnen een profession­ele omkadering. Eerst op korte en daarna op lange termijn. De promotie is nu het eerste doel op korte termijn.”

Liever geen spotlights

Promotie dus als doel op korte termijn, maar een voorwaarde op lange termijn. “Ik tekende tot in juni 2018, maar eigenlijk interessee­rt mij enkel half maart”, zei Vercautere­n. “Vanaf dan wil ik alleen nog bezigheids­therapie. Want bezigheids­therapie vanaf medio maart zou betekenen dat we ons eerste doel al bereikt hebben: 1A dus.”

Hij krijgt voor dat grote doel de assistenti­e van Vincent Euvrard. Dat Vercautere­n met zijn verrassend­e keuze in de luwte terecht komt én zal moeten werken in een meer leeg dan vol Jan Breydelsta­dion, stoort hem niet. “Ik werk zelfs liever in de schaduw dan in de spotlights. Als je in de Emiraten waar je speelt voor 50 man - hebt gewerkt, heb je geen problemen met een halfleeg Jan Breydel. Ik ben dat gewoon, het gaat vooral over de matchen en waar we naartoe willen. Maar ik hoop wel dat er veel supporters komen, we hebben publiek nodig.”

Gent, Standard, Oostende of Anderlecht: geen enkele club heeft rechtstree­ks contact met mij opgenomen

 ?? FOTO BELGA ?? Frank Vercautere­n en Vincent Euvrard moeten Cercle Brugge weer naar eerste klasse loodsen.
FOTO BELGA Frank Vercautere­n en Vincent Euvrard moeten Cercle Brugge weer naar eerste klasse loodsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium