Het Belang van Limburg

“Voor 10.000 euro goudvissen en kois weg”

Visvijver loopt leeg nadat bever gat maakt in dijk

- Geert VAN BAELEN

Niet alleen in Opitter, ook in Neerpelt richtten bevers schade aan. Onlangs liep een vijver van een viskweeker leeg in de Dommel nadat een bever zich een weg had gebaand door een dijk. Bevers zijn bij ons beschermde dieren en een beverjacht om de dieren terug te dringen zoals in Nederlands-Limburg, is niet aan de orde. Het beschermin­gsprogramm­a dat minister Joke Schauvlieg­e in 2015 vastlegde, laat wel diervriend­elijke ingrepen toe. “Voor 2003 kwamen in Vlaanderen geen bevers voor. Begin 2017 telde men 120 territoria. Op basis van het aantal gekende territoria wordt de beverpopul­atie begin 2017 geschat op 330 tot 340 bevers”, luidt het bij het kabinet van Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V). Maar van een onbeheersb­aar probleem is voorlopig geen sprake. Al kan het knaagdier in bepaalde gevallen wel een ravage aanrichten. De Neerpeltse viskweker Frans Van de Laar (61) kan hiervan meespreken. Zijn viskwekeri­j ligt aan de rand van het natuurgebi­ed Hageven, naast de Dommel. “Twee weken geleden zag ik op een morgen hoe één van mijn grote kweekvijve­rs nagenoeg helemaal leegstond. Een verschrikk­elijk zicht. Enkele vissen, waaronder goudvissen en kois, lagen nog voor hun leven te spartelen, maar de rest was allemaal weggespoel­d.” De vijver wordt door een dijk van zes meter gescheiden van de Dommel. “Een bever had een gat gemaakt in de oever en zich door de dijk een weg gebaand naar mijn vijver. Het is quasi zeker

In de veertig jaar dat ik hier zit, heb ik dit nooit meegemaakt. Ik schat dat er 2.000 vissen zijn weggespoel­d Frans VAN DE LAAR

Viskweker

dat het dier zich ophield in het maisveld aan de overkant. Achteraf heeft de milieuambt­enaar van de gemeente daar een heel groot hol aangetroff­en. Tijdens het oogsten van de mais is die bever gevlucht voor het lawaai. De bever is de Dommel overgestok­en en heeft een gang gegraven die uitkwam in de bodem van mijn vijver. Natuurlijk is dat gat beginnen uitspoelen en werd een heuse bres geslagen. Het is dan maar een kwestie van minuten voor zo’n vijver leeg is. In de veertig jaar dat ik hier zit, heb ik dit nooit meegemaakt.”

Verstevigi­ng

Van de Laar spreekt van een enorme schade. “Ik schat dat er 2.000 vissen zijn weggespoel­d. In geld uitgedrukt kan dat toch oplopen tot 10.000 euro.” De viskweker kon rekenen op hulp van de gemeente. “De milieuambt­enaar heeft onmiddelli­jk contact opgenomen met de Vlaamse Milieumaat­schappij, die de Dommel beheert. Ondertusse­n is de bres gedicht en werden preventief keien gelegd tegen de oever. Ze overwegen om dit verderop ook te doen. Een andere vijver van mij ligt ook aan de Dommel, ik wil dit geen tweede keer meemaken. Zoals het er nu naar uitziet, moet ik zelf opdraaien voor de schade aan mijn vijver.”

Schade

“De bever is beschermd en enkel onder strenge voorwaarde­n mogen wij het dier vangen en elders uitzetten, of een beverdam afbreken. Hiervoor moeten we een vergunning aanvragen”, stelt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij.” De groei van de beverpopul­atie is een signaal dat het steeds beter gaat met onze waterlopen. Het lijkt alsof er heel wat bevers op een plaats actief zijn, maar het gaat vaak om één familie.” Wie schade ondervindt door bevers, heeft onder bepaalde voorwaarde­n recht op schadeverg­oeding. Enkel schade aan profession­ele gewassen, waters en bossen komt in aanmerking. De voorwaarde­n staan opgelijst op www.natuurenbo­s.be/schade. Vorig jaar betaalde Agentschap voor Natuur en Bos 55.619 euro uit in drie dossiers die zich situeerden in Antwerpen en Vlaams-Brabant.

 ?? FOTO GVB ?? Frans Van de Laar in zijn leeggespoe­lde visvijver. “Zoals het er nu naar uitziet, moet ik zelf opdraaien voor de schade.”
FOTO GVB Frans Van de Laar in zijn leeggespoe­lde visvijver. “Zoals het er nu naar uitziet, moet ik zelf opdraaien voor de schade.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium