Het Belang van Limburg

Bevergange­n zorgden voor wateroverl­ast

-

Niet de beverdam, maar wel de gangen die de bevers hebben gegraven in de oevers van de Itterbeek, zorgen voor overstromi­ngen in de vallei van de Itterbeek en Schaagterz­iep in Opitter en Solt-Neeroetere­n. Dat hebben deskundige­n van de provincie maandag vastgestel­d. “We zullen de oevers van de Itterbeek moeten herstellen”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. “De beverdam zullen we afbreken.” De dijk van de Itterbeek in Opitter brak zaterdag in Bree ondergrond­s door als gevolg van graafschad­e van een beverkolon­ie. Hierdoor liep het water van de Itterbeek in de kleinere en lager gelegen Schaagterz­iep. De Schaagterz­iep kon al dat water niet aan en overstroom­de over vele kilometers tot in Neeroetere­n. “De Itterbeek is een provincial­e waterloop van categorie 2”, zegt gedeputeer­de Vandenhove. “Op 400 meter van de Zuid-Willemsvaa­rt bouwden bevers een heuse dam. Ze groeven ook gangen in de oevers. Deze gangen liepen vol water. Aan de Tongerlost­raat zorgde dit voor een dijkbreuk. Door al het opgestuwde water in de Itterbeek als gevolg van de beverdam, ontstond er bij de ondergrond­se dijkdoorbr­aak een vloedgolf. Omdat het waterpeil in de Itterbeek gezakt is, is het overstromi­ngsgevaar nu geweken. Een herstellin­g van de oever dringt zich op. Watering Het Grootbroek zal de doorgebrok­en oever zo snel mogelijk herstellen. De beverdam zal volledig verwijderd worden. Daarvoor hebben we de nodige toestemmin­g van ANB.”

Hoe de oever van de Itterbeek hersteld zal worden, is nog niet duidelijk. Door de enorme wateroverl­ast kunnen de gronden naast de Itterbeek momenteel niet betreden worden.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De ondergrond­se gangen die de bevers in de oever hebben gegraven, zijn zichtbaar nu het waterpeil gezakt is.
FOTO MARK DREESEN De ondergrond­se gangen die de bevers in de oever hebben gegraven, zijn zichtbaar nu het waterpeil gezakt is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium