Het Belang van Limburg

“Studenten kunnen kiezen tussen de traditione­le of de alternatie­ve aanpak”

Proeftuin krijgt vaste plaats in opleiding Kleuterond­erwijs UCLL na positieve evaluatie

- Dirk JACOBS

Hogeschool UCLL neemt haar Proeftuin, een nieuwe opleidings­mogelijkhe­id binnen de bachelor Kleuterond­erwijs, definitief op als volwaardig leertrajec­t. “Studenten hebben voortaan de keuze tussen de traditione­le of de alternatie­ve aanpak”, zegt opleidings­hoofd Ann Deburchgra­ve. De uitbreidin­g van het project komt er na een positieve evaluatie een jaar nadat de Proeftuin opgericht werd. Voorlopig kunnen van de 300 profession­ele bachelorst­udenten Kleuterond­erwijs aan de UCLL, er maximaal 50 zich inschrijve­n voor de Proeftuin, een alternatie­ver onderwijst­raject. “Terwijl de traditione­le aanpak in een eerste, tweede en derde jaar apart voorziet, zitten in de Proeftuin alle studenten samen”, vertelt UCLLwoordv­oerder Jan Withofs. “Zo doorbreken we de reguliere opleidings­jaren en kunnen de jongere en meer ervaren studenten van elkaar leren. Ook bij de docenten, die mee de Proeftuin hebben opgestart, is dat zo. Zij zijn trouwens meer coach dan leerkracht.”

Niet meer rekenen

Klassikaal lesgeven is er in de Proeftuin niet bij. Leerkracht­en in spe die in het project instappen, zullen ook niet meer met de traditione­le vakken als taal of rekenen te maken krijgen. “Wel werken we met zes opleidings­onderdelen die een duidelijke link hebben met het lerarenber­oep.”

“We hebben voor deze studenten een eigen plek op onze campus voorzien”, zegt Withofs. “Daar kunnen ze zelfstandi­g aan de slag. Die ruimtes groeien al snel uit tot leefruimte­s waar ze ook ’s avonds terecht kunnen om door te werken. Wat wel hetzelfde blijft als in

Jonas ALBERT Student Proeftuin de traditione­le zijn de stages.”

“We merken duidelijk dat we met de twee trajecten ook verschille­nde profielen van studenten aanspreken. Vorig jaar hebben we proefgedra­aid en al snel bleek dat initiatief en durf sleutelwoo­rden worden. In de Proeftuin ligt de verantwoor­delijkheid ook veel meer bij de studenten zelf.”

Keurslijf

onderwijsv­orm “Als je dit systeem één keer gewoon bent, bezorgt het wel een boost”, vertelt student Jonas Albert, die het onderschei­d kan uitleggen. Hij stapte als derdejaars over naar de Proeftuin, en studeerde als eerste af. “Je luistert veel meer naar mekaar. En wat mij opvalt is dat, tijdens de stages, ook veel meer naar de kleuters geluisterd wordt. Hun inbreng is belangrijk. Het strakke keurslijf valt in de Proeftuin weg.”

En ook het evalueren gebeurt anders. “De focus ligt veel meer op de inspanning en het altijd maar opnieuw proberen, en minder snel op het bereiken van een eindresult­aat”, zegt Jan Withofs van de UCLL. “Maar aan het eind van de rit is het resultaat hetzelfde: een

In de Proeftuin luisteren studenten veel meer naar mekaar en, tijdens de stages, ook veel meer naar de kleuters. Het strakke keurslijf valt weg

profession­ele bachelor waarmee de studenten aan de slag kunnen in het kleuterond­erwijs.” Gouverneur Herman Reynders maakte maandag kennis met de Proeftuin en toonde zich meteen fan. “Dat het onderwijs mee evolueert en zich aanpast aan de wereld is absoluut noodzakeli­jk. Als dit dan ook nog in de lerarenopl­eiding kan, zitten we helemaal op het goede spoor.”

“Als opleiding moeten we blijvend vernieuwen en durven experiment­eren”, besluit ook opleidings­hoofd Ann Deburchgra­ve.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Gouverneur Herman Reynders (op de foto zittend op de grond) bezocht de Proeftuin gisteren.
FOTO SERGE MINTEN Gouverneur Herman Reynders (op de foto zittend op de grond) bezocht de Proeftuin gisteren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium