Het Belang van Limburg

“Laat koppels zelf locatie voor huwelijk kiezen”

Burgemeest­ers pleiten voor soepelere regels voor burgerlijk­e trouwcerem­onie

- Hanne DE BELIE

In het Nederlands-Limburgse Sittard-Geleen mogen koppels vanaf 1 januari voor de wet trouwen op een locatie naar keuze. Ook mag het koppel zelf kiezen wie het huwelijk voltrekt, opa of een buurman: zolang er een gemeenteli­jke ambtenaar op toeziet, is het huwelijk officieel. In ons land zijn de regels een pak strenger. “Voor mij mag het soepeler”, vindt Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van Lanaken. Zijn collega uit Borgloon, Danny Deneuker (sp.a), is niet akkoord. “Wat is de waarde van het burgerlijk huwelijk, als je eender waar door eender wie getrouwd kan worden?” In België mag de gemeente naast de raadszaal nog een andere officiële trouwlocat­ie kiezen. De locatie moet wel eigendom zijn van de gemeente. Zo kan u in Bilzen het jawoord geven in Alden Biesen en in Sint-Truiden in de kiosk van het stadspark of het kerkje van Guvelingen. In Lanaken is trouwen in de Waterburch­t een optie. “35 procent van de koppels kiest voor de Waterburch­t, 65 procent voor de trouwzaal”, zegt burgemeest­er Marino Keulen van Lanaken. “Voor de rest zijn de federale wetten rond het burgerlijk huwelijk heel strak. Wettelijk is het de burgemeest­er die het huwelijk voltrekt. Die mag ook een schepen aanstellen, maar verder gaat dat niet. Ik zou het een goede zaak vinden als de regels versoepele­n. Een intiem huwelijk in de huiskamer of trouwen op een andere mooie locatie in onze gemeente: waarom niet? Die strikte regels in ons land gaan terug naar Napoleon. We leven nu in de 21ste eeuw. Tijd om de regels aan te passen.”

Trouwkapel

In Wellen kan er sinds 2013 ook in de Neogotisch­e kapel getrouwd worden. “Onze trouwkapel”, lacht burgemeest­er Els Robeyns (sp.a). “Bijna 90 procent van de huwelijken vindt daar plaats. Er wordt nog heel weinig kerkelijk getrouwd en koppels willen daarom iets moois maken van het burgerlijk huwelijk. Onze raadzaal is kil, de kapel geeft de ceremonie iets speciaals. Van mij mogen de regels zeker versoepeld worden. Het moet natuurlijk wel praktisch haalbaar blijven. Mensen van buiten de gemeente willen ook graag trouwen in onze trouwkapel, maar wettelijk moet momenteel één van de partners in de gemeente wonen. Ik zou het geen probleem vinden als ook mensen van buiten de gemeente hier komen trouwen. Maar dat iemand door zijn mama of papa getrouwd mag worden, beetje te ver.”

Hanne (28) Polling en Jo Jorissen (32) uit Wellen zijn op 4 augustus in de neogotisch­e kapel van Wellen getrouwd. “We verkozen de kapel boven de raadszaal omdat het toch een beetje dat kerkelijk gevoel geeft”, zegt Hanne. “Het is een heel mooie locatie, heel romantisch. In de kapel kan je wat meer van de ceremonie maken dan in het gemeentehu­is. Mensen kunnen iets voorlezen en er is meer plaats om te zitten.”

gaat me

Niet praktisch

wel

een In de meeste Limburgse gemeenten kunnen huwelijksp­aren echter enkel in de trouwzaal van het stadhuis terecht. Zoals in Hasselt. “Als we vijftien trouwers op een dag hebben, die op vijftien verschille­nde locaties trouwen, dan wordt dat praktisch heel moeilijk”, zegt Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). Idem in Genk. Daar wordt wel eens de vraag gesteld om in C-mine te trouwen, maar dat kan niet. “In Genk zijn er meerdere trouwers per dag waardoor het praktisch moeilijk haalbaar is”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Sinds de verbouwing­en van het gemeentehu­is hebben wij één locatie waar getrouwd wordt: een zaaltje in de Limburghal. Er zijn wel plannen voor een nieuwe trouwzaal, die gelinkt is aan het stadhuis.”

Ook in Borgloon kan het burgerlijk huwelijk enkel in het stadhuis voltrokken worden. “We hebben al vragen gekregen om in het doorkijkke­rkje te trouwen, maar dat kan niet”, zegt burgemeest­er Danny Deneuker. “Maar het is geen eigendom van de stad. Ik vind ook dat een burgerlijk huwelijk in het stadhuis voltrokken moet worden door een gemeenteli­jke ambtenaar. Als je mag kiezen wie het huwelijk voltrekt, kan bij wijze van spreken je opa dat doen. Welke waarde heeft het dan nog?”

 ?? FOTO HBVL ?? Hanne Polling en Jo Jorissen trouwden op 4 augustus in de neogotisch­e kapel van Wellen. “Heel romantisch”, aldus de bruid.
FOTO HBVL Hanne Polling en Jo Jorissen trouwden op 4 augustus in de neogotisch­e kapel van Wellen. “Heel romantisch”, aldus de bruid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium