Het Belang van Limburg

Stad tevreden ondanks vooropgest­elde 50.000 bezoekers

- Jan BEX

Vijftigdui­zend bezoekers stelde ‘Bilzen Mysteries’, de avondattra­ctie van Alden Biesen, voorop bij de opening op 7 oktober 2016. Na een jaar zijn het er 25.000 geworden, maakte Bilzen Mysteries gisteravon­d bekend. “Toch is dat een heel goed resultaat”, zegt Guy Swennen (Pro Bilzen), schepen voor Toerisme in Bilzen. Vijftigdui­zend bezoekers per jaar voorop stellen in je businesspl­an, er 25.000 halen en toch spreken van een heel goed resultaat, hoe kan dat? Guy Swennen: “Op de oorspronke­lijke SALK-fiche in 2013 stond dat we met Bilzen Mysteries het geweldige potentieel van Alden Biesen wilden valorisere­n en dat we op termijn 50.000 bezoekers per jaar wilden halen. Als de attractie op kruissnelh­eid is.”

Eerst zien, dan geloven

“Die

vijftigdui­zend

is door

het studiebure­au opgenomen in het businesspl­an, maar die “op termijn” stond daar niet meer in. Wel vanaf jaar 1. Dat was gewoon te hoog gegrepen. Vijfentwin­tigduizend bezoekers voor een vernieuwen­de en unieke attractie die zich nog in de toeristisc­he markt moet verankeren, is net heel goed. Dat zegt iedereen ons in het toeristisc­he veld. Touroperat­ors en vakbladen nemen je niet zomaar op in hun aanbod. Dat willen we eerst zien. Daar heb je dus tijd voor nodig. Maar nu duiken we stilaan wel overal op in de aanbieding­en.”

Bilzen Mysteries had een looptijd van zes jaar en zou met die bezoekcijf­ers na die zes jaar een batig saldo van 1 miljoen hebben. Geld dat Bilzen - eigenaar is het Autonoom Gemeentebe­drijf van Bilzen - opnieuw zou investeren in het toerisme in Bilzen. Dat was het opzet. Swennen: “We bereiden nu een realistisc­h businesspl­an voor. Dat zullen we de komende weken presentere­n aan de raad van bestuur van het AGB. Wie zegt dat we die looptijd van Bilzen Mysteries niet kunnen verlengen? Het materiaal waarmee Bilzen Mysteries gemaakt is, is oerdegelij­k.”

Hoge waardering

Swennen is een onvoorwaar­delijke believer, lijkt het. Maar hij heeft ook argumenten: “De waardering­scijfers van onze bezoekers liggen extreem hoog. Meer dan 90 procent van de bezoekers geeft Bilzen Mysteries een 9 of 10 op 10. Dat zorgt voor mond-tot-mondreclam­e. Iedereen die het bezocht heeft, is een ambassadeu­r van Bilzen Mysteries. Dit project moet gewoon tijd krijgen.”

Dat van die waardering­scijfers wordt overigens bijgetrede­n door een toerisme-expert: “Ik heb de attractie meermaals meegewande­ld met bezoekers. Waarbij ik gewoon observeerd­e. Ik stelde vast dat er heel veel beleving was. Ik geloof in die waardering­scijfers. Bovendien is Bilzen Mysteries een heel interessan­t product voor het toerisme in Limburg: het is een avondattra­ctie. Zo zijn er niet veel. Dat is heel interessan­t om op te nemen in toeristisc­he arrangemen­ten. Toeristen die van verder komen en enkele dagen logeren in Limburg, kunnen met Bilzen Mysteries ook ’s avonds iets beleven. Dat is een troef.”

Uitbreidin­g dagattract­ie

Swennen maakt zich sterk dat het potentieel van Bilzen Mysteries er ook uit zal komen. “Vergeet niet dat nog voor de zomer viersterre­nhotel Martin’s Rentmeeste­rij vlakbij Alden Biesen opent. Bovendien gaan we voor de zomer Bilzen Mysteries nog eens uitbreiden met een dagdeel.”

Veel kan Swennen daarover nog niet kwijt: “De conceptuel­e fase voor overdag is nog in ontwikkeli­ng. Waarschijn­lijk wordt het iets met een app waarbij het daggedeelt­e het avondgebeu­ren zal versterken en aanvullen. En omgekeerd.”

De attractie is gerealisee­rd met 1,7 miljoen euro SALK-geld om de gevolgen op de arbeidsmar­kt van de sluiting van Ford Genk op te

vangen. Zes mensen hebben een betrekking. Dat is toch weinig voor een project dat gefinancie­rd werd door een envelop om jobs te creëren. Swennen: “We moesten qua investerin­g de attractie betaalbaar houden. Daarom hebben we vooral gemikt op onrechtstr­eekse tewerkstel­ling. En die is er ook. Toerisme Limburg heeft al becijferd dat Bilzen Mysteries al onrechtstr­eeks 240.000 euro heeft opgebracht voor de horeca in de omgeving. Die klagen echt niet.”

Ook dat nog

Gisteravon­d werden ook de BVnimfen voorgestel­d. In het vaste parcours van Bilzen Mysteries heb je een feeëriek deel met nimfen. Een schommelt zelfs voor een volle maan. Drie BV’s, radioprese­ntatrice Nasrien Cnops, Ketnetwrap­ster Sarah Mouhamou en showbizzre­porter Annemie Ramaekers zullen beurteling­s na een make-over bezoekers verwelkome­n op speciale nimfenavon­den.

www.bilzenmyst­eries.be

X

 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Annemie Ramaekers en Nasrien Cnops.
Foto TOM PALMAERS Annemie Ramaekers en Nasrien Cnops.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium