Het Belang van Limburg

Lichten vergeten te doven op Nacht van de Duisternis

- Toon ROYACKERS

Ontgoochel­ing bij de Zonhovenar­en die afgelopen weekend wilden genieten van de Nacht van de Duisternis. Traditione­el wordt tijdens die nacht in veel gemeenten de openbare verlichtin­g gedoofd, om de energiever­spilling en lichtvervu­iling in ons land een halt toe te roepen. Maar hoewel Zonhoven enthousias­t had aangekondi­gd deel te zullen nemen, bleven de lichten branden. Via de gemeenteli­jke infokanale­n werden inwoners zelfs opgeroepen om hun steentje bij te dragen en de buitenverl­ichting uit te schakelen. De gemeente van haar kant beloofde een groot deel van de straatverl­ichting en de spots op gebouwen te doven. Op die manier kon iedereen genieten van een duistere nacht én een heldere sterrenhem­el. Grote verbazing was er dan ook bij de inwoners toen bleek dat de gemeenteli­jke verlichtin­g gewoon de hele nacht bleef branden.

“Of we vergeten zijn om het licht uit te doen? Geen idee wat er mis gelopen is”, zegt schepen van Leefmilieu Eric Vos (Open Vld). “We vinden het inderdaad een goed initiatief en daarom wilden we zeker de lampen doven. Maar uiteraard wordt die openbare verlichtin­g niet door ons maar door netbeheerd­er Infrax geregeld.” In de andere deelnemend­e gemeenten ging het licht tijdens de nacht vreemd genoeg wel uit.

Geen aanvraag

“Wij regelen inderdaad het in- of uitschakel­en van de straatverl­ichting”, bevestigt woordvoerd­er Bjorn Verdood van Infrax. “Maar het zijn uiteraard de gemeenten zelf die beslissen of ze al dan niet willen meedoen met het initiatief. Op voorhand moeten ze ons dat laten weten. Voor Zonhoven hebben we echter geen aanvraag binnen gehad. Indien ze volgend jaar toch willen deelnemen, is dat voor ons uiteraard geen enkel probleem. Dan schakelen we de knop uit.” De gemeente gaat nu nakijken of er misschien iets misgelopen is bij het versturen van de aanvraag. Langs veel landelijke wegen van Zonhoven brandt overigens wel al maar één straatlamp op twee. “Dat doen we zo al een hele poos, en dat heeft dus niets te maken met de nacht van de duisternis”, benadrukt schepen Vos. “Er is voldoende verlichtin­g, terwijl we toch jaarlijks 10.000 euro uitsparen aan energiekos­ten. Dat is al een begin, hé? En hopelijk wordt ook de Nacht van de Duisternis volgend jaar alsnog een succes.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De openbare verlichtin­g bleef tijdens de Nacht van de Duisternis gewoon branden. “Geen idee waar het misliep”, klinkt het.
FOTO TOON ROYACKERS De openbare verlichtin­g bleef tijdens de Nacht van de Duisternis gewoon branden. “Geen idee waar het misliep”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium