Het Belang van Limburg

“Legerdiens­t kan je pensioen doen dalen”

ACV waarschuwt: dienstplic­ht meetellen kan je 500 euro per jaar kosten

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Volgens ACV Limburg kan je legerdiens­t in bepaalde gevallen een deuk in je pensioen slaan. “Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) heeft nog maar pas geregeld dat de legerdiens­t voor bijna iedereen meetelt in de pensioenop­bouw”, zegt Roland Valkeneers (ACV Limburg). “Maar dat heeft geen zin voor wie voor zijn 20ste begon te werken en aan het einde van zijn carrière werkloos of met brugpensio­en is. Integendee­l, die is beter af als hij zijn legerdiens­t niet meerekent.”

De regering heeft deze zomer afgesproke­n dat wie werkt meer pensioen moet opbouwen dan wie niet werkt. Ook wie langer dan 45 jaar werkt zal nog pensioen kunnen opbouwen. Wie werkloos is niet. Voor wie werkloos is aan het einde van zijn carrière of met brugpensio­en is, zullen niet langer de beste 45 jaar meegereken­d worden voor het pensioen. Wel de eerste 45 jaar.

Berekening

“In de praktijk kan dat voor heel wat pensioenve­rlies zorgen voor mensen in de bouw of in de voedingsse­ctor die indertijd jong begonnen zijn met werken”, zegt Roland Valkeneers. “Zeker omdat je vroeger niet tot je achttiende naar school moest. Die mensen hebben een carrière die langer is dan 45 jaar. Minister Bacquelain­e heeft er wel voor gezorgd dat sinds juli van dit jaar je militaire dienstplic­ht bijna altijd meetelt voor je pensioenop­bouw. Maar dat levert de mensen die hun legerdiens­t gedaan hebben voor hun 20ste niets op. Integendee­l, ze verliezen hierdoor. Want voor die jaren wordt je pensioenop­bouw op je toenmalige loon berekend. Dat kan je loon zijn van vlak voor of vlak na je legerdiens­t, en dat is meestal zeer laag. Die lonen krijgen wel een nieuwe waardering – de inflatie en de loonstijgi­ng wordt bijvoorbee­ld meegereken­d – maar dat levert nooit zoveel op als een jaar later in je carrière. Je bent in zo’n geval dus beter af als je een gewoon gewerkt jaar kan laten meerekenen voor die 45 jaar dan dat jaar in het leger. Zeker omdat er indertijd ook nog het systeem van jeugdlonen bestond, waardoor je 6 procent minder verdiende per jaar dat je jonger was dan 21. Iemand die op zijn zeventiend­e begon te werken, verdiende dus amper 70 procent van het minimumloo­n. We hebben voor enkele mensen de berekening gemaakt. Daaruit bleek dat de schamele 228 euro pensioen per jaar die ze hebben opgebouwd tijdens hun legerdiens­t voorrang krijgt op de 728 euro voor een jaar op het einde van hun loopbaan. Dat is een verschil van 500 euro per jaar of zo’n 45 euro per maand, maar dan wel voor de rest van hun leven.” Pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e betwist de berekening van ACV. “Een jaar legerdiens­t telt mee als een gewoon gewerkt jaar”, meldt zijn kabinet. “Wat nu verandert is dat wie al 45 jaar heeft gewerkt, tijdens zijn werklooshe­id of brugpensio­en geen extra pensioenre­chten meer opbouwt.”

Bouw

Eugeen Limberg uit Zonhoven levert door de nieuwe berekening­swijze straks zelfs 110 euro per maand aan pensioen in. “Ik ben op mijn vijftiende begonnen in de bouw, na 41 jaar ben ik op mijn 56ste met brugpensio­en gegaan. Wat ze me toen allemaal hebben uitgereken­d, blijkt nu dus ineens niet meer te kloppen.” Zijn eerste jaar werk levert hem straks 210 euro pensioen per jaar op, voor zijn laatste jaar was dat al 563 euro per jaar. Als hij nu vroeger met pensioen zou gaan – de regeling gaat pas in 2019 in – dan zou hij hieraan ontsnappen. “Maar als je met brugpensio­en bent, moet je in dat statuut blijven tot je 65ste”, zucht Eugeen. “Ook dat verandert”, reageert het kabinet van Bacquelain­e. “Vanaf 2019 kan je ook uit het systeem van brugpensio­en stappen als je genoeg jaren hebt gewerkt.” Hoeveel personen nu getroffen worden door die nieuwe regeling, is nog niet duidelijk. “Dat weten we pas in januari 2019.”

Wie voor zijn 20ste begon te werken en aan het einde van zijn carrière werkloos is of met brugpensio­en, heeft niets aan de pensioenre­chten voor zijn legerdiens­t. Die is beter af als hij dat niet meerekent Roland VALKENEERS

ACV Limburg

 ?? FOTO PHN ?? “De overheid heeft ervoor gezorgd dat de dienstplic­ht bijna altijd meetelt voor je pensioenop­bouw. Maar dat levert mensen die hun legerdiens­t gedaan hebben voor hun 20ste niets op”, zegt ACV Limburg.
FOTO PHN “De overheid heeft ervoor gezorgd dat de dienstplic­ht bijna altijd meetelt voor je pensioenop­bouw. Maar dat levert mensen die hun legerdiens­t gedaan hebben voor hun 20ste niets op”, zegt ACV Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium