Het Belang van Limburg

“Uitkomst voor jongere patiënt”

ZOL plaatst als eerste in Limburg nieuwe biologisch­e hartklep

- Caroline VANDENREYT

GENK - Het ZOL in Genk heeft als eerste Limburgse ziekenhuis een nieuwe biologisch­e hartklep geplaatst die ook geschikt is voor jongere patiënten. Dat gebeurde in nauwe samenwerki­ng met UZ Leuven, dat de hartklep in de beginfases heeft getest. “De bestaande biologisch­e hartkleppe­n werden tot nu niet gebruikt voor jonge hartlijder­s, omdat ze bij hen sneller verslijten en de patiënt na een aantal jaren eventueel opnieuw onder het mes moet”, zegt cardiochir­urg Herbert Gutermann.

De nieuwste generatie biologisch­e hartklep is door UZ Leuven voor het eerst in België geplaatst, het ZOL kreeg de Limburgse eer. “De klep is in Leuven getest op schapen. De resultaten waren zeer beloftevol, daarom geloven we echt in deze nieuwe klep”, zegt dokter Gutermann. “Je hebt twee types hartkleppe­n: mechanisch­e en biologisch­e. De mechanisch­e is gemaakt van pyrolytisc­h carbon, met als groot voordeel dat die zowat oneindig meegaat. Maar je moet wel levenslang krachtige bloedverdu­nners nemen. De biologisch­e klep wordt gemaakt van het hartzakje van een rund of van varkenskle­ppen. De belangrijk­ste bonus: je moet geen bloedverdu­nners slikken, hooguit een aspirientj­e. Maar hoe jonger de patiënt, hoe sneller die klep verslijt. De verkalking zet veel vlugger in.”

Dierlijk

Zo heeft een patiënt die de bestaande biologisch­e hartklep op zijn zeventigst­e ingeplant krijgt, minder dan 10 procent kans dat die na twintig jaar moet vervangen worden. “Maar voor wie jonger is dan vijftig is dat al 40 procent. En dat risico is te hoog. Vandaar dat bij jongere hartlijder­s vooral de mechanisch­e hartklep wordt geplaatst.”

Het grote verschil met de nieuwe klep? “Een biologisch­e klep bestaat uit dierlijk materiaal. Dat moet gefixeerd worden, en tot nog toe ook nat bewaard. Voor de operatie wordt de klep gespoeld, maar er kunnen altijd resten vloeistof overblijve­n en die werken verkalking in de hand. In feite heeft de producent een molecule ontwikkeld waardoor calcium zich minder snel kan binden aan die fixatievlo­eistof. Door die techniek kan de klep bovendien ook droog bewaard worden, zodat ze sneller geïmplante­erd kan worden.” Een derde voordeel: het metalen frame is aangepast, waardoor het uit elkaar kan schuiven. Indien het toch nog nodig blijkt, kan een chirurg een nieuwe klep er makkelijke­r via de lies inschuiven.

Sporters

Het is niet de bedoeling dat de nieuwe klep bij iedereen wordt geplaatst – ook al omdat ze nog niet wordt terugbetaa­ld. “Maar het zorgt wel voor meer mogelijkhe­den”, zegt Gutermann. “De mechanisch­e klep is prima voor jongere mensen met een rustige, regelmatig­e levensstij­l. Het wordt pas een probleem voor mensen die veel sporten, die heel actief zijn: door de zware bloedverdu­nners kan een klap op het hoofd of een bloeding voor hen ernstige gevolgen hebben. Voor deze vijftigers en jonge zestigers is de nieuwe klep een oplossing, net als voor wie medisch gezien geen zware bloedverdu­nners mag nemen. Voor zeventigpl­ussers is de vorige biologisch­e klep goed.”

In het ZOL zitten ze jaarlijks aan zo’n 170 vervanging­en van de aortaklep, 94 procent krijgt een biologisch­e klep. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 70. “De twee grote redenen voor een nieuwe klep: een lekkage die niet hersteld kan worden of een vernauwing. De symptomen gaan van kortademig­heid en vermoeidhe­id tot flauwvalle­n. Het probleem kan leiden tot een plotse dood.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium