Het Belang van Limburg

“Niet denken aan kwalificat­ie”

DE KONING SCHIET RAAK Filip bezoekt militaire school in Sint-Truiden

- Frank BUYSE

Zulte Waregem-coach Francky Dury maakt zich geen zorgen over de drie opeenvolge­nde nederlagen van zijn ploeg in de laatste drie weken. Maar na de 0 op 6 in de Europa League tegen Nice en Lazio Roma volstaat vanavond in eigen huis tegen Vitesse enkel de overwinnin­g om nog kans te maken op Europese overwinter­ing. “We willen in eerste instantie het goede gevoel terugkrijg­en”, aldus Dury. Neen, bij de Essevee-coach moet je niet afkomen met ‘de match van de laatste kans’. Dan noemt hij Vitesse Arnhem een haalbaarde­r tegenstand­er dan Nice (1-5) en Lazio Roma (2-0). “Vraag me ná de match nog eens of we nog mogen denken aan de kwalificat­ie.” De tweede plaats halen, is momenteel zijn grootste zorg niet. Waar het Zulte Waregem vanavond in eerste instantie om gaat: “Het goede gevoel terugkrijg­en.”

En dat heeft alles te maken met het dipje waar de bekerhoude­r in zit. Met Lazio, Lokeren en Antwerp verloor zijn ploeg drie keer op rij. Dury wordt een beetje kwaad als hij daarmee wordt geconfront­eerd. “Jullie dramatiser­en te snel. Ik zag op Lazio een sterke tweede helft, tegen Lokeren speelden we een goeie match, maar maakten we de vele kansen niet af. En op Antwerp waren alleen de eerste 25 minuten niet goed en uiteindeli­jk maakten zij twee goals uit twee schoten op doel.”

Jullie dramatiser­en te snel. Ik zag op Lazio een sterke tweede helft, tegen Lokeren maakten we de kansen niet af. En op Antwerp waren alleen de eerste 25 minuten niet goed

Francky DURY

Opnieuw viermansde­fensie?

Dat er twijfels zijn over het systeem met drie spelers achterin, begrijpt Dury evenmin. Al ziet het ernaar uit dat hij vanavond teruggrijp­t naar zijn vertrouwde viermansde­fensie. “Het gaat niet over het systeem. We gaan na drie verloren matchen echt niet alles in twijfel trekken. Dit is simpelweg een jonge ploeg die nog veel progressie moet maken.”

En daarin wil Dury zo veel mogelijk spelers betrekken. Dus sluit hij niet uit dat hij vanavond opnieuw zal roteren. Al werd zijn keuze om in Rome sterkhoude­rs Kaya en Olayinka op de bank te laten niet op applaus onthaald. Dat Essevee drie dagen later thuis toch verloor van Lokeren, deed er ook geen goed aan. De uitleg blijft: ‘We gaan toch de Europa League niet winnen en play-off 1 halen is belangrijk­er’.

“En dat blijft zo. Ik wil mijn 26 spelers zo veel mogelijk meenemen in ons verhaal. Het seizoen is nog lang.” Al beseft de coach dat een zege de hele club deugd zou doen. Met een 0 op 9 wordt Essevee helemaal het kneusje en is na drie matchen dat zo gevierde Europese avontuur al helemaal afgelopen. Maar Vitesse thuis is misschien wel makkelijke­r dan Antwerp uit. Zondag bleek nogmaals hoe moeilijk het lichtvoeti­ge Essevee het heeft met ploegen die teren op kracht. “Vitesse is ook een ploeg die offensief denkt en meer voetbalt vanuit het systeem. Twee ploegen die willen winnen, het kan een plezante avond worden. Leuk voor iedereen.”

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Francky Dury hoopt tegen Vitesse een einde te maken aan de reeks van drie opeenvolge­nde nederlagen.
Foto BELGA Francky Dury hoopt tegen Vitesse een einde te maken aan de reeks van drie opeenvolge­nde nederlagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium