Het Belang van Limburg

Biefstuk friet

- Door Liliana Casagrande

De Belg is niet alleen met een baksteen in zijn maag geboren, maar ook met een auto. Dat zei Sophie Dutordoir, de nieuwe CEO van de NMBS. Ze verbaasde zich over de schamele 8 procent van de Belgen die het openbaar vervoer gebruikt om te gaan werken. De overheid ontmoedigt dat rijgedrag ook niet echt, voegde ze er aan toe. Dat is ook zo, voorlopig kost het nog geen extra geld om naar Brussel of Antwerpen te rijden. Wel tijd, zeer veel tijd. Vanuit Limburg zelfs een half leven. En net daar zou mevrouw Dutordoir iets aan kunnen doen, want treinen die er niet zijn kunnen we ook niet nemen. We hebben hoop, want ze maakte in elk geval een geweldige indruk in het parlement. Ook al omdat ze meteen de bedrijfscu­ltuur bij de NMBS afbrandde: de structuur is zeer militair en gaat in één richting van boven naar beneden. Bovendien praten ze er niet met elkaar, maar ze schrijven wel nota’s. Ze doen telkens meer van hetzelfde, ze zijn ze niet efficiënt, ze gebruiken ook graag potlood en papier. Ook voor een bepaalde groep NMBS’ers die graag koffie drinken in pas gerenoveer­de art deco-cafetaria’s zijn lastige tijden aangebroke­n. Ze zullen die moeten delen. Van koffiekame­rs voor vips moet Dutordoir niet weten. Voor geen enkele vip.

De directeurs zullen voortaan ook moeten samenwerke­n. De tijd dat iedereen zich alleen bezighield met zijn eigen boetiek is afgelopen. Ze hebben zelfs al samen gegeten. Alle zes. Biefstuk friet. Ook dat hadden ze nog nooit gedaan. Straks gaan ze zelfs in één directiege­bouw zitten. Nu hebben ze er tien. We nemen aan dat ze er dus negen verkopen, samen met de overige 180 gebouwen en 5.200 terreinen waar ze vanaf moeten.

Het meeste indruk maakte Dutordoir nog met het feit dat ze zich sinds haar aanstellin­g in maart is gaan informeren daar waar ook de juiste gegevens te rapen zijn: op het terrein, bij de mensen. Ze heeft 4.000 medewerker­s ontmoet. Waarvan er veel echt hun leven zouden geven voor hun werk, voegde ze er bij. Dat zei ze niet zomaar. Op de publieksba­nken van het parlement zaten namelijk ook vakbondsme­nsen. En ook al hadden die geen sjaals of hesjes aan, Dutordoir had hen wel herkend. Die moet je mee krijgen, zeker bij de NMBS. Ook het feit dat de treinbegel­eiders mogen blijven, hebben ze op die achterbank­en met dikke stiften genoteerd. Want waar zijn de treinreizi­gers nu het meest tevreden over? Over de treinbegel­eiders, over mensen dus. No-nonsense, perfect tweetalig, gepokt en gemazeld in zowel grote bedrijven als in politieke achterkame­rs. Als het nu niet lukt om die NMBS-tanker te keren, dan staan we allemaal voor eeuwig stil.

No-nonsense, perfect tweetalig, gepokt en gemazeld in zowel grote bedrijven als in politieke achterkame­rs. Als het Dutordoir niet lukt om de NMBS-tanker te keren, dan staan we allemaal voor eeuwig stil

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium