Het Belang van Limburg

“Bal ligt in kamp van uitbaters”

Weyts zet deur op een kier voor heropening Olmense Zoo

-

De Olmense Zoo kan dan mogelijk toch openblijve­n. Terwijl minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) een week geleden nog sprak van een definitiev­e sluiting, zette hij gisteren in de commissie Dierenwelz­ijn de deur alweer op een kier. “Ik ben voorstande­r van een snelle heropening, met welke eigenaar dan ook. Maar die moet wel kunnen aantonen dat er een structurel­e oplossing is op korte én lange termijn”, aldus Weyts. De Olmense Zoo ziet dat als een positief signaal.

BALEN -

Na de beslissing over de sluiting van de Olmense Zoo vroeg Balens burgemeest­er Johan Leysen (CD&V) spoedig overleg met minister Weyts. Dat kwam er gisterenoc­htend, maar de familie Verheyen, uitbaters van de Olmense Zoo, werd niet uitgenodig­d. “Minister Weyts had dat liever niet”, zegt Leysen, die voorstelt om het park onder voorwaarde­n en met een stappenpla­n snel te heropenen. “Nu zitten de uitbaters zonder inkomsten. Tijdens het voorbije weekend, met mooi weer, hebben ze naar schatting 45.000 euro mislopen. En ondertusse­n lopen de vaste kosten, zo’n 60 à 80.000 euro per maand, wel gewoon door.”

Minister Weyts wil daar echter niet van weten, al zet hij de deur wel op een kier. “De bal ligt in het kamp van de Olmense Zoo. Ik ben de grootste voorstande­r van een snelle heropening, met welke eigenaar dan ook. Maar die moet wel eerst kunnen aantonen dat er een structurel­e oplossing is op korte en lange termijn, om daarna de erkenning weer aan te vragen. Maar

Wim VERHEYEN mede-eigenaar Olmense Zoo ik ga niet onderhande­len over de normen of de vastgestel­de overtredin­gen.”

Patstellin­g

En daar wringt het schoentje. Volgens de familie Verheyen en burgemeest­er Leysen kloppen niet alle opmerkinge­n. Zo zou zelfs de kale kop van de vasuspapeg­aai als inbreuk genoteerd zijn, terwijl dat in het broedseizo­en altijd zo is. Het overleg eindigt dan ook in een patstellin­g, waarna Weyts zich naar de commissie Dierenwelz­ijn van het Vlaams Parlement haast. Daar krijgt hij tal van vragen, vooral van Gwenny De Vroe (Open Vld) en Tinne Rombouts (CD&V). De minister bevestigt dat er sinds 2016 acht pv’s waren tegen dierentuin­en, waarvan drie tegen de Olmense Zoo. “Eén pv kan wel honderd overtredin­gen bevatten, en de eigenaars zijn genoeg gewaarschu­wd”, zegt Weyts. “Die pv’s zijn ondertusse­n overgemaak­t aan het parket, waardoor ik niet kan ingaan op het lopende dossier.”

Vervolgens herhaalt hij zijn voorwaarde­n voor een snelle heropening. Dat de dieren ondertusse­n nog een tijdje in de Olmense Zoo blijven, is voor hem geen probleem. “Een rare koppeling”, zegt Rombouts, die opmerkt dat de Olmense Zoo na de laatste pv (op 4 oktober) nog acht dagen de tijd had om te reageren. Na zes dagen werd de vergunning echter al ingetrokke­n. De minister gaat er niet op in.

We willen meewerken aan een oplossing, en staan open voor dialoog met minister Weyts

Dialoog

De Olmense Zoo vergaderde gisteren urenlang over de toekomst van het park. “We willen zeker meewerken aan een oplossing”, zegt mede-eigenaar Wim Verheyen. We zullen ook zelf contact opnemen met het kabinet van minister Weyts om alles verder te bespreken. In ieder geval staan we open voor dialoog.” De gemeente Balen blijft wel ontgoochel­d achter, en denkt dat de erkennings­procedure voor de zoo te lang zal aanslepen om zonder inkomsten door te komen.

 ??  ??
 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ?? De sluiting van de Olmense Zoo is mogelijk dan toch niet definitief, zegt minister Ben Weyts nu.
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT De sluiting van de Olmense Zoo is mogelijk dan toch niet definitief, zegt minister Ben Weyts nu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium