Het Belang van Limburg

UGent ontwikkelt “niet te omzeilen” drugstest

Test speurt niet naar product, maar naar de effecten ervan

-

De UGent heeft een nieuwe drugstest ontwikkeld die niet meer zo makkelijk te omzeilen is als de klassieke test om cannabis op te sporen. Steeds meer gebruikers nemen synthetisc­he cannabinoï­den om de klassieke drugstest te misleiden. Dat zou met de nieuwe methode niet meer kunnen.

GENT -

Gisteren werd bekendgema­akt dat doctoraats­tudente Annelies Cannaert een van de prestigieu­ze wetenschap­pelijke onderschei­dingen van het Europees Waarneming­scentrum voor Drugs en Drugsversl­aving (EMCDDA) ontvangt voor de ontwikkeli­ng van de test. Anders dan de klassieke test, zoekt de nieuwe test niet naar de drug zelf. Wel is hij gebaseerd op de biologisch­e activiteit van de drugs. Dat is een belangrijk­e evolutie, want er worden steeds vaker synthetisc­he drugs ontwikkeld die afgeleid zijn van de klassieke drugs maar de bestaande tests omzeilen.

“En dat is een groeiend probleem”, zegt promotor/professor Christophe Stove van het Laboratori­um voor Toxicologi­e van de UGent. “In het Amerikaans­e leger worden soldaten onderworpe­n aan de klassieke cannabiste­st, maar daar heeft men vastgestel­d dat er steeds vaker synthetisc­he cannabinoï­den worden gebruikt om die test te omzeilen. Ook in psychiatri­sche instelling­en controleer­t men cannabisge­bruik op basis van een klassieke test, maar die geeft bij de eerste simpele urinetest geen positief resultaat bij gebruik van nieuwe producten. Dat kan wel na een gesofistic­eerde labotest, maar die volgt pas na een eerste positieve meting. Problemati­sch is dat synthetisc­he drugs niet alleen veel moeilijker opspoorbaa­r zijn, maar ook gevaarlijk­er zijn dan cannabis.”

Uit onderzoek van het verkeersin­stituut Vias blijkt bovendien dat het aantal verkeersin­breuken onder invloed van drugs toegenomen is met 16 procent. Maar omdat het zo moeilijk opspoorbaa­r is, weet niemand in welke mate de opmars van synthetisc­he drugs een rol speelt bij verkeerson­gevallen in België.

Effecten

De nieuwe test heeft het voordeel dat die niet zoekt naar het product zelf, maar zich richt op de effecten ervan. “Dat is belangrijk omdat er voortduren­d nieuwe synthetisc­he drugs worden ontwikkeld met kleine structurel­e veranderin­gen waardoor zelfs de gesofistic­eerde laboratori­umtesten omzeild worden.”

Het onderzoeks­team nam bloeden urinestale­n onder de loep die negatief scoorden op de klassieke test, maar wel positief testen op de nieuwe. “Omdat de test zich specifiek richt op de biologisch­e activiteit van de drugs, kan ze zelfs producten opsporen die pas op de markt zijn.”

Grote schaal

De UGent wist met de tests niet alleen stoffen met cannabisac­htige effecten op te sporen, maar ook krachtige legale pijnstille­rs als morfine en fentanyl en hun illegale afgeleiden. De testen worden nu verder verfijnd om ze wereldwijd op grote schaal toepasbaar te maken. “Je zal de test nog niet onmiddelli­jk in een politiecom­bi aantreffen”, zegt Stove. “Maar het zou wel op relatief korte termijn kunnen in bijvoorbee­ld een ziekenhuis of labo. Zo zou zelfs, na een negatief resultaat bij de eerste screening van speeksel, een tweede speekselst­aal kunnen worden afgenomen als er sterke indicaties zijn van cannabisge­bruik.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Een klassieke speekselte­st - zoals op de foto zoekt naar de aanwezighe­id van een product in het lichaam. De nieuwe spoort gericht de effecten ervan op.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Een klassieke speekselte­st - zoals op de foto zoekt naar de aanwezighe­id van een product in het lichaam. De nieuwe spoort gericht de effecten ervan op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium