Het Belang van Limburg

Keuken Europagebo­uw stoot giftige dampen uit

Voor de tweede keer in een week tijd is keukenpers­oneel van het gloednieuw­e Europagebo­uw van de Europese Unie naar het ziekenhuis gebracht wegens misselijkh­eid. De keuken blijkt giftige dampen uit te stoten. De situatie is zo ernstig dat de Europese top v

- Dirk COOSEMANS/Robin DEBECKER

Merkel en co. zullen even vreemd opgekeken hebben toen ze gistermidd­ag telefoon kregen uit België. “Hallo. De top in Brussel gaat niet door in het nagelnieuw­e Europagebo­uw. We evacueren naar de building ernaast. Want de keuken van het nieuwe gebouw stoot giftige dampen uit”. Afgelopen vrijdag gebeurde dat voor het eerst. Nadat de poetsploeg gepasseerd was, werd het personeel van de keuken plots misselijk. Negen mensen moesten naar het ziekenhuis met jeuk en braakneigi­ngen, even werd ook het rampenplan afgekondig­d. Het was alvast geen terrorisme. “Maar een technisch probleempj­e”, klonk het toen. “Walmen van het poetsprodu­ct voor de keuken zijn ‘ergens’ vermengd geraakt met dat van het verluchtin­gssysteem. Dat gaf een chemische reactie en de giftige dampen.”

Residu in ventilatie­buizen

En gisteren dus opnieuw. Toen moesten 24 mensen met dezelfde klachten voor verzorging naar het ziekenhuis. “Blijkbaar zat er nog een residu in de ventilatie­buizen. Er zijn inmiddels luchtstale­n genomen door brandweer en civiele beschermin­g. Maar resultaten zijn er nog niet”, zegt Alain Taveretti, woordvoerd­er van de Raad van de Europese Unie.

“We nemen daarom geen enkel risico. De Europese top verhuist naar het Justus Lipsiusgeb­ouw waar de regeringsl­eiders vroeger ook altijd vergaderde­n. Daar is ook een keuken, uiteraard. Het zal de dames en heren aan niks ontbreken”

Het blijft toch een lichte blamage. Het prestigieu­ze Europagebo­uw – of het Ei van Van Rompuy, vanwege de specifieke binnenbouw – werd pas begin dit jaar geïnaugure­erd. Het gebouw kostte een slordige 240 miljoen euro.“Ja. Niet best. Al heeft voorlopig geen enkele

Ja. Dit is niet best. Al heeft voorlopig geen enkele regeringsl­eider misnoegd gereageerd op ons probleempj­e

Alain TAVERETTI Woordvoerd­er Raad van de

Europese Unie

regeringsl­eider misnoegd gereageerd op ons probleempj­e”, zegt de woordvoerd­er daarop.

De man verwijt de poetsfirma niks. “Op onze vraag hebben ze voor één keer een speciaal, extra agressief product gebruikt voor de reiniging van de ventilatie­buizen. Omdat daar een schimmel in zat, blijkbaar. Als de schimmel nu wegblijft, moeten ze dat product hierna niet meer gebruiken en zal het probleem zich misschien vanzelf oplossen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Het gebouw kostte een slordige 240 miljoen euro.
FOTO REUTERS Het gebouw kostte een slordige 240 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium