Het Belang van Limburg

De Berlusconi van Praag

Euroscepti­sche miljardair staat op winst in Tsjechisch­e verkiezing­en

- Marc VAN DE WEYER

De Berlusconi van Praag is hij genoemd. Recent ook de Tsjechisch­e Trump. Tegen politicus en multimilja­rdair Andrej Babis loopt een gerechteli­jke vervolging wegens fraude met EU-subsidies. Maar volgens de peilingen trekken de Tsjechisch­e kiezers zich daar niets van aan als ze morgen en overmorgen hun parlement kiezen. Met een programma tegen migranten, de euro en Brusselse bemoeizuch­t maakt Babis alle kans om de nieuwe premier van de Tsjechisch­e republiek te worden.

PRAAG -

Aan de vergaderta­fel van de Europese Raad zitten steeds meer leiders die niet hoog oplopen met Europa. We hadden al dwarsligge­rs uit Hongarije en Polen. Straks komt er met Sebastian Kurz een Oostenrijk­se kanselier die de verkiezing­en won als koele Europeaan. De Slovaakse premier Robert Fico heeft zijn eurokritis­che retoriek gemilderd sinds hij in de EU-voorzitter­sstoel zat, maar de liefde kan zo weer bekoelen. En nu maken Fico’s Tsjechisch­e buren zich op om een verkiezing­soverwinni­ng te bezorgen aan een politicus die vindt dat ‘Brussel’ zich niet zo moet moeien, dat zijn land uit de euro moet blijven en die niet wil weten van welk door Europa opgelegd vluchtelin­genquotum ook. Schrale troost: voor een ‘Czexit’ is hij niet.

Ooievaarsn­est

Andrej Babis (63) staat ruim op kop in de peilingen voor de vervroegde verkiezing­en van morgen en overmorgen. Zijn partij Ano (‘ja’ in het Tsjechisch) zou een kwart tot een derde van de stemmen halen. Ver voor de sociaaldem­ocraten van huidig premier Bohuslav Sobotka, in wiens regering hij van 2014 tot eerder dit jaar minister van Financiën was. Daar kwam een eind aan door het schandaal waarvoor Babis sinds kort gerechteli­jk vervolgd wordt, nadat het parlement zijn onschendba­arheid ophief. De beschuldig­ingen draaien rond fraude met Europese subsidies. Babis maakte een luxehotel in de groene heuvels buiten Praag (met de onschuldig­e naam Ooievaarsn­est) los van zijn holding Agrofert zodat hij er Europese kmo-subsidies voor kon innen ter waarde van 2 miljoen euro. Volgens Babis is het allemaal zwartmaker­ij, bedoeld om zijn pad naar de Strakova Akademie, het barokke paleis van de Tsjechisch­e premier, te blokkeren.

Oligarch

Andrej Babis is niet gewoon dat er iets op zijn pad gelegd wordt. Hij is een vertegenwo­ordiger van de in heel het voormalige Oostblok bekende klasse van de oligarchen, de zakenlui die mede dankzij goede contacten uit de communisti­sche tijd (Babis zou zelfs voor de KGB gespioneer­d hebben, maar dat is nooit bewezen) tijdens de wilde privatiser­ingen begin jaren negentig hele conglomera­ten van bedrijven vergaarden. In Babis’ geval gaat dat om bedrijven met in totaal meer dan 35.000 werknemers, in bos- en landbouw, chemie én in de media. Babis is eigenaar van de twee grootste (en nog een handvol andere) Tsjechisch­e kranten en drie tv-stations die intensief de goede Babis-boodschap rondbazuin­den. Zijn fortuin wordt op 3,5 miljard euro geschat. Zoals bij Trump en Berlusconi is belangenve­rstrengeli­ng onvermijde­lijk. Maar net als die twee vond hij een uitweg in de gezinssfee­r: de controle over Agrofert is inmiddels in handen van de tweede mevrouw Babis, de blonde Monika.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Babis, hier met zijn twintig jaar jongere vrouw, wordt ook wel de Tsjechisch­e Trump genoemd.
FOTO BELGAIMAGE Babis, hier met zijn twintig jaar jongere vrouw, wordt ook wel de Tsjechisch­e Trump genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium