Het Belang van Limburg

Trump schoffeert weduwe gesneuveld­e militair

-

“Hij wist waarvoor hij tekende.” Zo probeerde de Amerikaans­e president Donald Trump op zijn onnavolgba­re stuntelige manier de weduwe van een gesneuveld­e militair te troosten. Dinsdag belde Trump de zwangere vrouw die op weg was naar de luchthaven van Miami om het lichaam van haar man, sergeant La David Johnson, te groeten.

WASHINGTON -

Het Democratis­che Congreslid Frederica Wilson vergezelde de vrouw en kon het gesprek via de luidspreke­r volgen. “Het komt erop neer dat hij zei ‘Wel, ik vermoed dat hij wist waarvoor hij tekende. Maar ik vermoed dat het toch pijn doet’”, aldus Wilson. “Je kan dat volgens mij wel in een gesprek zeggen, maar niet in een conversati­e met een rouwende weduwe.”

Trump stelde gisteren op Twitter dat Wilson haar verhaal totaal verzonnen had.

La David Johnson kwam eerder deze maand in het Afrikaanse Niger om toen hij terechtkwa­m in een hinderlaag van een militie.

Obama

Een dag eerder zorgde Trump voor ophef door zijn uitspraak dat voormalig president Barack Obama niet altijd contact opnam met de nabestaand­en van gesneuveld­e militairen. Hiermee reageerde Trump op de vraag waarom hij een week nadat vier Amerikanen in Niger sneuvelden, nog geen contact met de families had opgenomen. “Als je kijkt naar president Obama en andere presidente­n, dan stel je vast dat de meesten geen telefoontj­es deden. Velen deden geen telefoontj­e. Ik bel als het geschikt is, als ik denk dat ik ertoe in staat ben.” Tijdens een interview met Fox News Radio ging Trump nog een stap verder. Hij haalde er zijn stafchef John Kelly bij, die in 2010 een zoon in Afghanista­n verloor nadat die op een landmijn stapte. “Je kan generaal Kelly vragen of hij een telefoontj­e van president Obama heeft gekregen.” Op het moment van het overlijden van zijn zoon was Kelly generaal van de Marines en sinds juli is hij stafchef van het Witte Huis. Hij heeft het overlijden van zijn zoon altijd uit de openbaarhe­id gehouden. Trump kreeg een storm van kritiek over zich heen, vooral van oud-medewerker­s van Obama. Voormalig defensiemi­nister Leon Panetta was duidelijk in zijn kritiek op Trump: “Dit schept de indruk dat er voor deze president geen heilige grond is.”

“Stop verdomme met liegen - je bent de president”, zo donderde voormalig justitiemi­nister Eric Holder op Twitter.

 ?? FOTO REUTERS ?? La David Johnson sneuvelde in Niger.
FOTO REUTERS La David Johnson sneuvelde in Niger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium