Het Belang van Limburg

“Samenleven is ook samen spelen”

-

BERINGEN - Morgen is het de Dag van de Jeugdbeweg­ing. Vorig jaar schreef ik op deze dag over hoe er bij jeugdbeweg­ingen weinig kleur in de rangen te bespeuren valt. Eén jaar later is er, behoudens een projectje hier of daar, niet zo gek veel veranderd. Maar we blijven ons engageren en we blijven hopen. Zo’n speelplaat­s vol rode Chiroof blauwe FOS-truitjes, kaki shorts en hoog opgetrokke­n sokken, dat werkt aanstekeli­jk. Mijn jongste zoon kreeg als eerste de microbe te pakken. Voor zijn enthousias­te verhalen ging uiteindeli­jk ook de oudste overstag. “Ik wil ook naar de Chiro”, zei die plots behoorlijk luidruchti­g. Sindsdien ontdekken we overal in huis geïmprovis­eerde kampplaats­en. Mirza en Mikail hebben dus de jeugdbeweg­ing ontdekt.

Weinig jongeren met een migratieac­htergrond vinden echter de weg. Dat is toch jammer, want tijdens de week spelen alle kinderen natuurlijk wél gewoon met elkaar - op de speelplaat­s. Waarom kan het dan niet in het weekend in vereniging­sverband? Onbekend maakt natuurlijk onbemind. Daarom promoot ik de jeugdwerki­ng door op Facebook te delen wat mijn zonen bij de Chiro allemaal beleven: tussen de bomen spelen, kastanjes rapen, kampvuur maken en kastanjes laten poffen. En op het einde van de dag met vuile kleren amper terug naar huis willen. Kan het nog leuker? Ik dacht het niet. En warempel, het werkt. Andere ouders spreken mij erover aan. Of hoe Facebook mond-aan-mondreclam­e 2.0 wordt. Een moeder die één straat verderop woont, had geen idee wat de jeugdbeweg­ing inhield. Nu is ze er ook rotsvast van overtuigd dat haar zoon op zondagnami­ddag beter buiten kan ravotten dan over de tablet gebogen zitten. Gemeenten of steden zouden zelf ook actiever kunnen zijn. Om de jeugdwerki­ng nog beter te promoten kan een stad of gemeente het jeugdaanbo­d beter belichten. Zo zie ik dat op de website van Beringen de jeugdiniti­atieven niet in kaart worden gebracht. Men geeft online zelfs geen volledige weergave van het aanbod van jeugdwerki­ng. Zo’n overzicht zou toch tot meer toegankeli­jkheid kunnen leiden? Steden en gemeenten kunnen zelfs nog verder gaan: door allerlei samenwerki­ngsverband­en met diverse jeugdorgan­isaties die jeugdwerki­ng stimuleren en helpen profession­aliseren bijvoorbee­ld. Er zijn zelfs talrijke Europese initiatiev­en voor jongeren in de aanbieding, zoals het Erasmus+ uitwisseli­ngsproject (KA1). Spijtig genoeg sijpelen deze initiatiev­en niet echt door tot bij jongeren uit dorpen en kleinere gemeenten.

Een actiever en toegankeli­jker jeugdbelei­d is nochtans voor iedereen beter. Het helpt de jeugdveren­igingen een afspiegeli­ng van de samenlevin­g te worden. Eén waarin kinderen elkaar ongedwonge­n leren kennen, als persoon in volle ontwikkeli­ng, in een wereld in volle veranderin­g. Plezier maken door samen te spelen van jongs af aan of onverschil­lig naast elkaar leven als volwassene­n: geef toe, de keuze is gauw gemaakt. Niet?

Meral Özcan, Beringen

 ?? Foto HBVL ?? Meral Özcan: “Onbekend maakt onbemind. Daarom deel ik op Facebook wat mijn zonen allemaal beleven bij de Chiro.”
Foto HBVL Meral Özcan: “Onbekend maakt onbemind. Daarom deel ik op Facebook wat mijn zonen allemaal beleven bij de Chiro.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium