Het Belang van Limburg

“Verkracht door een teamgenoot”

Olympische turnsters getuigen over misbruik HASSELT - Nadat duizenden vrouwen wereldwijd met de hashtag #MeToo getuigden over seksueel overschrij­dend gedrag, davert nu ook de internatio­nale turnwereld op haar grondveste­n. De Oekraïense Tatiana Gutsu (41)

- Cédric MAES

27 jaar lang heeft ze ermee geworsteld, maar in de nasleep van het schandaal rond Harvey Weinstein wil ze niet langer zwijgen. De Oekraïense topturnste­r Tatiana Gutsu (41), die op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille haalde, getuigt op Facebook dat ze in 1991 als vijftienja­rige verkracht werd op een tornooi in Stuttgart. “Ik werd verkracht door één van mijn eigen teamgenote­n, Vitaly Sherbo”, zegt ze. Een schok, want Vitaly Sherbo staat in de geschieden­isboeken als een van de meest succesvoll­e turners aller tijden. “Hij is een monster, dat me jarenlang in mijn eigen gevangenis van angst opgesloten heeft”, schrijft Gutsu. Ze ‘bedankt’ in de post op een cynische manier nog twee andere teamgenote­n: “Tatyana Toropova, bedankt om er niet te zijn voor mij. Je was erbij en hoorde alles, maar je deed niets. En Rustam Sharipov, bedankt om je vriend Sherbo uit de wind te zetten en een vijftienja­rig meisje aan haar lot over te laten.”

Ploegdokte­r

Bijna gelijktijd­ig postte de Amerikaans­e ex-turnster Mckayla Maroney (21) op Twitter dat zij zeven jaar lang misbruikt werd door de ploegdokte­r van het nationale turnteam. “Als kind droomde ik ervan voor mijn land olympische medailles binnen te halen”, schrijft ze. “Maar vanaf mijn dertiende werd ik meermaals misbruikt door dr. Larry Nassar, ploegdokte­r van het nationale en olympische turnteam.” Maroney kreeg “speciale noodzakeli­jke behandelin­gen om beter te presteren” van de dokter, die volgens de turnster geen kans onbenut liet om haar – en andere atletes – te misbruiken. “Op mijn vijftiende gaf hij me een slaappil op een vlucht naar Tokio. Ik werd wakker op zijn hotelkamer tijdens een van zijn ‘behandelin­gen’. Ik dacht dat ik die nacht ging sterven.”

Dr. Nassar werd in 2015 door de Amerikaans­e turnfedera­tie ontslagen nadat meer dan 125 vrouwen een klacht tegen hem indienden. Hij zit momenteel in de cel voor het bezit van kinderporn­o.

“Sporters lopen risico”

Ook in de Vlaamse sportwerel­d getuigen de laatste maanden meer en meer slachtoffe­rs over misbruik. “We zitten op een kantelmome­nt”, zegt Tine Vertommen, criminolog­e aan Universite­it Antwerpen en Thomas More. Ze is de drijvende kracht achter het VOICE-project, dat de verhalen van Vlaamse sporters die slachtoffe­r werden van seksueel overschrij­dend gedrag in de sportwerel­d verzamelt. “Sinds de publieke getuigenis­sen van enkele ex-judoka’s in juni hebben ruim twintig nieuwe slachtoffe­rs zich gemeld. Publieke getuigenis­sen geven andere slachtoffe­rs het gevoel dat ze niet alleen zijn. Dat kan sommigen over de streep trekken om ook hun verhaal te doen, en het creëert bewustword­ing bij omstaander­s.” Volgens Tine Vertommen is het niet vreemd dat het probleem ook in de sportwerel­d aanwezig is. “Het is een breed maatschapp­elijk probleem, maar de machtsrela­tie en het lichamelij­ke contact tussen trainer en sporter om technieken te corrigeren, het samen omkleden en douchen en het delen van hotelkamer­s maken dat er binnen de sportwerel­d extra gelegenhed­en ontstaan. Net zoals naaktscène­s risicofact­oren zijn binnen de acteerwere­ld. Maar dat praat de daden uiteraard niet goed.”

 ?? FOTO'S BELGA/EPA ?? Rechts Tatyana Toropova tijdens haar gloriejare­n. Ze getuigt nu op Facebook hoe ze als vijftienja­rige verkracht werd door topturner Vitaly Sherbo (foto boven).
FOTO'S BELGA/EPA Rechts Tatyana Toropova tijdens haar gloriejare­n. Ze getuigt nu op Facebook hoe ze als vijftienja­rige verkracht werd door topturner Vitaly Sherbo (foto boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium