Het Belang van Limburg

Onduidelij­kheid over exacte toename Limburgse starters

- Dominiek CLAES

Het gaat goed met het aantal starters in Limburg. Daar zijn zowel Voka Limburg als Unizo Limburg het over eens. Maar ze zijn het minder eens over de precieze toename van het aantal starters. Volgens Unizo Limburg is het aantal in de eerste jaarhelft met 4,8 procent gestegen. Volgens Voka Limburg met 7,2 procent. Unizo Limburg kwam gisteren met eigen cijfers over het aantal starters in Limburg, naar aanleiding van de StartersRo­adshow die vanavond plaatsvind­t in de Genkse Limburg- hal. De cijfers komen van de studiedien­st van Unizo, die daarover het gespeciali­seerde handelsinf­ormatiebur­eau Graydon onder de arm neem.

Volgens Unizo is het aantal starters in Limburg in de eerste jaarhelft met 4,8 procent gestegen tot 3.424, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee scoort Limburg iets minder goed dan de rest van Vlaanderen. Daar steeg het aantal starters met 5,4 procent tot 26.287.

Conjunctuu­r

Voka Limburg verzamelt – ook op basis van de databank van Graydon – maandelijk­s eveneens cijfers over het aantal starters in het kader van hun conjunctuu­rbarometer.

Volgens die barometer is het aantal Limburgse starters in de eerste helft van het jaar met 7,2 procent gestegen tot 3.182. Voka Limburg verzamelt geen cijfers over het aantal starters in Vlaanderen. Maar met dit cijfer in het achterhoof­d, zou Limburg het dan weer een pak beter doen dan Vlaanderen.

Een mogelijke verklaring voor het verschil in cijfers zijn de verschille­nde filters die Unizo en Voka hanteren. Zo gooien beide de vzw’s eruit, maar houdt Voka verder ook geen rekening met de zogeheten nieuw opgerichte vennootsch­appen onder firma en commandita­ire vennootsch­appen. Dat doet Unizo dan weer wel.

Roadshow

Maar dat het aantal starters mooi groeit, daar is iedereen het over eens. “Een goede ondersteun­ing van starters blijft belangrijk. Net daarom organisere­n we vanavond de StartersRo­adshow in Genk”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx (foto) van Unizo Limburg. Iedereen die interesse heeft om een eigen zaak te starten, is er welkom voor info en inspiratie.

Xwww.startersro­adshow.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium