Het Belang van Limburg

Gepensione­erde agent krijgt celstraf voor dierenverw­aarlozing

57 honden in erbarmelij­ke omstandigh­eden

- Geert HOUBEN

Een 58-jarige gepensione­erde politieage­nt uit Beringen werd gisteren veroordeel­d tot drie maanden cel. In zijn woning liepen liefst 57 verwaarloo­sde honden rond in de meest erbarmelij­ke omstandigh­eden. “De stank was niet te harden”, luidde het. De strafrecht­er legde de zelfverkla­arde dierenvrie­nd nog 3.000 euro boete op en hij mag drie jaar lang geen honden houden. De man botste meermaals met de inspectied­ienst Dierenwelz­ijn en speelde zijn vergunning als erkende hobbykweke­r van het bedrijfje Passion for Dogs al kwijt. Op 25 februari 2015 was de situatie zo schrijnend dat 57 honden in beslag werden genomen, waaronder vijf drachtige dieren. “Ze verbleven in de meest gortige toestanden. De honden hadden veel te lange nagels, tumoren, waren onverzorgd en ze zaten op een vloer bedekt met uitwerpsel­en in een stank die niet te harden was. Hij mag zich dan wel een hobbykweke­r noemen, in dit geval is dat echt niet zo sympathiek als het klinkt”, verduideli­jkte advocaat Anthony Godfroid. Naast de verwaarloz­ing was bij een deel van de honden ook de identifica­tie niet in orde.

Het Noodasiel van Lommel ving de dieren op. Daar kregen ze de eerste zorgen, vaccinatie­s en heelkundig­e ingrepen. “Enkele honden zijn uiteindeli­jk gestorven nadat we ze een tijd in quarantain­e gehouden hebben. De overige dieren hebben we kunnen plaatsen.”

Stroman

Aan het Noodasiel is de Beringenaa­r een vergoeding van bijna 7.000 euro verschuldi­gd voor onder meer de tijdelijke overcapaci­teit. Een 53-jarige Lummenaar, die voor de agent drie honden ging terughalen uit het asiel, kreeg drie maanden cel met uitstel. “Een stroman”, luidde het. De ‘hondenlief­hebber’ was gisteren niet aanwezig in de rechtbank, maar liet eerder al weten in beroep te gaan. “Zelfs naar het Hof van Cassatie als het moet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium