Het Belang van Limburg

Svilar de mist in bij debuut

Marcus Rashford verrast doelman met vrije trap

- Bart LAGAE

Mile Svilar (18) werd gisteren de jongste doelman ooit in de Champions League, maar bekocht zijn gebrek aan ervaring met een blunder tegen Manchester United. Marcus Rashford klopte hem met een vrijschop, na afloop was er troost van Romelu Lukaku en José Mourinho. “De jongste doelman ooit in de Champions League lijkt heel erg op de jongste doelman ooit in de Champions League.” BBC-presentato­r Gary Lineker zorgde op Twitter voor de meest gepaste samenvatti­ng van de wedstrijd die Mile Svilar afwerkte voor Benfica. Svilar was gisteren 18 jaar en 52 dagen en deed beter dan Iker Casillas, die op 18 jaar en 118 dagen zijn debuut op het kampioenen­bal vierde. Maar een sprookjesa­vond werd het niet. Tegen een pover Manchester United kon hij driekwart wedstrijd zijn netten schoon houden. Maar de klare kijkers hadden al gezien dat hij op corners en hoge ballen niet de meest zekere indruk liet. Toen Marcus Rashford vanop de linkerkant een vrijschop mocht trappen, besloot hij Svilar rechtstree­ks te bedreigen. De Servische Belg stond slecht opgesteld, moest naar achter lopen en liep met de bal zijn doel in. De doellijnte­chnologie was onverbidde­lijk: 0-1 voor United. Svilar kreeg de voorkeur op de Braziliaan­se veteraan Julio Cesar (38), die nochtans fit werd bevonden. Maar de gewezen doelman van de Goddelijke Kanaries had de voorbije wedstrijde­n een onzekere indruk gelaten, waardoor Svilar zijn kans kreeg. Een dappere tussenkoms­t voor de neus van Lukaku, waarbij hij de bal met het hoofd ontzette, deed het beste vermoeden. En bij de enige poging tussen de palen van Man U in de eerste helft liet hij zich niet verrassen. De hele wereld keek mee hoe de tienerdoel­man zich weerde, maar op standaardf­ases viel zijn kwetsbaarh­eid op. Hij had zich in de eerste helft ook al moeten laten behandelen voor pijn aan de hamstrings. Nadat de 0-1 viel, moest Svilar getroost worden door zijn ploegmaats en stak hij verontschu­ldigend zijn handen op naar het publiek. Het was alleen omdat United met de handrem de wedstrijd rond maakte, dat het bij die ene tegengoal bleef. “Misschien gaat het wel te snel”, analyseerd­e ouddoelman Wim De Coninck de snelle opgang van Svilar. “Een negatieve ervaring kan zijn ontwikkeli­ng afremmen in plaats van versnellen.” Met een snoeiharde vrije trap maakte Lionel Messi gisteren zijn 100ste Europese goal, zijn 97ste in de Champions League. Het was Olympiakos-doelman Silvio Proto die zich mocht omdraaien. Messi is de tweede speler na Cristiano Ronaldo (113) die de kaap van de honderd Europese goals rondt. Barça kwam door een owngoal van Dimitrios Nikolaou op voorsprong. Maar bij het ingaan van de rust keek Gerard Pique tegen twee keer geel en zijn eerste rode kaart ooit in de Champions League aan. Na de 2-0 van Messi zorgde Lucas Digne voor de 3-0. Engels zat op de bank. Gillet, Carcela en Vadis startten in de basis, maar werden alle drie gewisseld.

 ?? Foto PHN
FOTO EPA-EFE ?? Na een vrije trap van Rashford liep Svilar met de bal over de doellijn (inzet). Lukaku troostte achteraf de onfortuinl­ijke doelman.
Silvio Proto
Foto PHN FOTO EPA-EFE Na een vrije trap van Rashford liep Svilar met de bal over de doellijn (inzet). Lukaku troostte achteraf de onfortuinl­ijke doelman. Silvio Proto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium