Het Belang van Limburg

“Dames deden sluier af voor selfie”

-

De zesdaagse Ronde van Iran (8-13 oktober) vond plaats in het bergachtig­e noordweste­n van het land rond de stad Tabriz. “We sliepen altijd op minstens 1.500 meter hoogte. Wat even wennen was”, legt Mannaerts uit. “Zeker in volle inspanning kreeg je het gevoel dat je niet kon doortrekke­n. Maar na enkele dagen acclimatis­eren ging alles weer zoals gewoonlijk. Maar goed, want sommige ritten liepen gedeelteli­jk boven 2.200 meter.”

Nog meer dan aan de hoogte moest Mannaerts wennen aan het rijgedrag van Iraanse chauffeurs. “Die eerste twee dagen in Iran dacht ik dat ik in een gekkenhuis was terechtgek­omen. Trainen was er levensgeva­arlijk, het leek wel alsof er geen verkeersre­gels bestonden. Automobili­sten reden als wilden. Gelukkig zorgde de organisati­e snel voor begeleidin­g op de motor toen we met het voltallige peloton op training trokken. Tijdens de wedstrijd waren er nooit problemen met de veiligheid. Alle zijstraten waren hermetisch afgesloten. Regelmatig passeerden we files van een drietal kilometer, maar de plaatselij­ke bevolking werkte dat allerminst op ons uit. Integendee­l, ze bleven applaudiss­eren en ons filmen terwijl wij over ‘hun’ autosnelwe­gen koersten. Op dat vlak was het heel anders koersen dan in België. Van draaien of keren was geen sprake. Het traject liep quasi altijd rechtdoor en als er al een bocht in het parcours lag, kon je die aan volle snelheid nemen.”

Sluier

Buiten de landschapp­en heeft Mannaerts niet veel van het land meegekrege­n.

“We leefden er in een cocon. Hoewel we rondreisde­n, overnachtt­en we dagelijks met het voltallige peloton in hetzelfde hotel. De kamers en maaltijden waren van prima kwaliteit. Al lette ik toch wel een beetje op wat ik at. Plaatselij­ke specialite­iten waren niet aan mij besteed. ’s Ochtends werden we allemaal op hetzelfde tijdstip in de hotellobby verwacht, waarna het in karavaan en onder politiebeg­eleiding richting startplaat­s ging. Van interne strubbelin­gen of aversie versus westerling­en heb ik niets gemerkt. De Iraanse vrouwen waren natuurlijk allemaal gesluierd. De ene droeg een nikab, de andere haar sluier slechts half over het hoofd. Er waren zelfs dames die hun sluier snel af deden om een selfie met de renners te maken. (lacht) Een korte broek dragen op straat was wel taboe, daar werd duidelijk op gehamerd.”

Eindzege

Het Iraanse avontuur eindigde voor de ploeg van Mannaerts, Tarteletto-Isorex, op een prettige manier.

“Inderdaad, ploegmaat Rob Ruijgh (oud-prof bij Vacansolei­lDCM, nvdr.) pakte na rit vier de gele leiderstru­i om die niet meer af te staan. Ook al was de concurrent­ie niet van de poes. Zo maakte Davide Rebellin (46) ons het leven zuur. Hij won zelfs de vijfde etappe. De Italiaan had een andere voormalige vedette aan zijn zijde, de Duitser Stefan Schumacher. Meteen na de eindzege kreeg de ploegleidi­ng een uitnodigin­g om over een maand in Indonesië aan de Tour de Singkarak deel te nemen. Ze zijn nu aan het bekijken of het financieel de moeite loont om de oversteek te maken. Mij niet gelaten. Het seizoen is lang geweest, maar ik heb wel zin in een nieuw avontuur. En over mijn vormpeil mag ik niet klagen, anders eindig je niet zesde in PutteKapel­len.”

 ??  ?? De Ronde van Iran trok voornameli­jk over kaarsrecht­e (snel)wegen. “Van draaien of keren was geen sprake.”
De Ronde van Iran trok voornameli­jk over kaarsrecht­e (snel)wegen. “Van draaien of keren was geen sprake.”
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium