Het Belang van Limburg

“Een zege voor Lotte”

Tongeren houdt overwinnin­g vast na zware blessure Schaekers

- Rob KWANTEN

De Eburons Dome liep gisteren goed vol voor de eerste Limburgse derby van het seizoen. Tongeren en As leverden geen hoogstaand­e, maar wel een intense pot volleybal af. Datovoc won met 3-1 en pakte zo ook haar eerste punten. “De nul is van het bord. Nu hopen we de komende weken op te klimmen in de stand”, aldus Jolien Wittock. Set één zorgde voor een stevige portie vechtvolle­ybal, waarin As via Gilson de leiding nam bij de eerste time-out (6-8). De thuisploeg veerde echter recht en walste daarna over de bezoekster­s, die te veel individuel­e fouten maakten. Enkele knappe aanvallen, afgerond door Wittock, trokken Tongeren over de streep (25-16). In een onwaarschi­jnlijke tweede set liep een sterk As uit naar een schijnbaar veilige 17-24-voorsprong, maar onder impuls van een opslagreek­s van Hawinkel veegde Tongeren de 7 setballen allemaal weg. In een zinderende slotfase smashte de goed spelende Lotte Schaekers (ex-As) de 31-30 naar de grond, maar bij het neerkomen liep ze wel een zware knieblessu­re op. Een duidelijk aangeslage­n Tongeren zag As tot overmaat van ramp alsnog de setwinst pakken na enkele beklijvend­e rally’s (31-33).

Mes tussen de tanden

Irina Jeleznova pepte haar troepen op en zag Datovoc met het mes tussen de tanden aan de derde set beginnen. As liep nog wel uit naar 2-4, maar zag Tongeren dankzij Wittock zowel aanvallend als blokkerend sterk uitlopen naar 17-11. Xhofleer pakte voor As nog uit met enkele mooie verdedigen­de acties, maar middenspee­lster Kowalska gidste Tongeren naar een 2-1-voorsprong. Op de achtergron­d hinkte Schaekers onder applaus de sporthal uit. Set vier werd een portie eenrichtin­gsvolleyba­l. Tongeren bleef vlijmscher­p acteren, bij As was het beste er duidelijk af. Vooral Vinkesteyn imponeerde in het midden, al kreeg ze de ballen ook telkens op een presenteer­blaadje van Krenicka. De teams draaiden een eerste keer bij 8-3, Hawinkel powerde Datovoc naar 16-7. Wittock bleef in de slotfase de ballen naar de grond slaan, Vinkesteyn gaf As uiteindeli­jk het nekschot bij 24-11. Al bij al een terechte 3-1overwinni­ng voor Datovoc.

Mentale veerkracht

“Een zege voor Lotte”, klonk het bij Jolien Wittock na afloop. “We waren aangeslage­n toen zij uitviel. Je zou denken dat we die klap in de derde set niet te boven zouden komen, maar we toonden veel mentale veerkracht. Als klap op de vuurpijl vegen we ook de nul van het bord. De komende weken hopen we geleidelij­k aan op te klimmen in het klassement.” As-coach Brecht Van Kerckhove zag zijn ploeg vooral aanvallend tekortkome­n. “We scoorden veel te weinig vanop de hoek. Hoewel we afgesproke­n hadden om vrank en vrij aan te vallen, zag ik veel te veel twijfel op de derde bal. Dat is niet het As dat ik wil zien, maar dit hoort bij het leerproces van deze jonge ploeg. Uiteraard waren ook mijn speelsters aangeslage­n door het uitvallen van Lotte en wensen we haar een spoedig herstel.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Lotte Schaekers probeert het leer voorbij As-speelsters Hoeyberghs en Mattheuwse­n te loodsen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Lotte Schaekers probeert het leer voorbij As-speelsters Hoeyberghs en Mattheuwse­n te loodsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium