Het Belang van Limburg

Looise archivaris­sen zoeken mensen op oude foto’s

- Zahra BOUFKER

Twee jaar lang al is het Loois Archief- en Documentat­iecentrum stokoude glasnegati­even aan het omzetten in foto’s. De bedoeling is om de mensen op de foto identifice­ren en erna te contactere­n. Zo kunnen ze een stukje nostalgie weer in handen krijgen. Dat lukte bij het gezin Hermans, waarvan alle kinderen vandaag nog leven. “Dit haalt veel herinnerin­gen boven”, glimlacht Vic Hermans. Evrard Aldelhof was in de jaren 40 de dorpsfotog­raaf voor Tessenderl­o en de wijde omgeving. Een van zijn zoons, Stefan Aldelhof volgde zijn vader op als dorpsfotog­raaf. Hij nam ook alle glasplaten van zijn vader over. Onlangs, toen hij met pensioen ging, heeft hij alle glasplaten van in die tijd, zo’n 30.000 stuks, geschonken aan het Loois archief- en documentat­iecentrum (LAD).

En daar zijn ze bij het LAD maar wat blij mee. “We hebben een heel dorp op beeld”, zegt archiefbeh­eerder Louis Rutten. “Van alle glasnegati­even zijn wij foto’s aan het maken. We zijn daar al twee jaar met vier vrijwillig­ers aan bezig. We zitten intussen aan 11.000 foto’s. Twee tot drie keer per maand organisere­n we een fotoprojec­tienamidda­g in cultuurhui­s Het Loo. Dankzij die sessies hebben we al 40 procent van de mensen op de foto’s gevonden. Daarna proberen we de mensen te contactere­n maar dat verloopt niet altijd gemakkelij­k”, aldus Rutten.

Postbode Vic

Op een van de foto’s werd Vic Hermans herkend. Omdat hij 44 jaar postbode geweest was in Tessenderl­o kent iedereen hem. “Zo ben ik door Louis Rutten van het LAD gecontacte­erd”, zegt Vic Hermans. “Op de foto staat ons gezin. We zijn met zeven kinderen, die vandaag allemaal nog leven. Mijn ouders op zijn helaas overleden. Toen ik telefoon kreeg heb ik meteen al mijn zussen en broers opgebeld. We gaan hiervan gebruikmak­en om er een goeie op te drinken en om herinnerin­gen boven te halen”, besluit Hermans.

 ??  ?? De oude en nieuwe foto van het gezin Hermans. Alle kinderen zijn nog in leven, hun ouders zijn wel overleden.
De oude en nieuwe foto van het gezin Hermans. Alle kinderen zijn nog in leven, hun ouders zijn wel overleden.
 ?? FOTO RR/ZB ??
FOTO RR/ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium