Het Belang van Limburg

Windmolens in Moelingen opnieuw geweigerd

- Caroline VANDENREYT

Twee windmolens langs de E25 in Moelingen krijgen geen vergunning van het provincieb­estuur. Eén turbine kan niet gebouwd worden omdat het op die plek niet mag volgens stedenbouw. De andere moet daardoor ook geschrapt, want windmolens moeten in clusters (meer dan één) liggen. Het is de tweede keer dat de deputatie een vergunning moet weigeren voor de molens. Drie windturbin­es wilde AllEnergy, een jong bedrijf uit West-Vlaanderen, neerpoten langs de snelweg E25 LuikMaastr­icht maar die plannen kregen in 2016 al een njet van de deputatie. “De milieuverg­unning werd toen geweigerd omdat er onvoldoend­e was onderzocht wat de gevolgen zouden zijn voor de nabijgeleg­en gasleiding­en en kwetsbare natuurgebi­eden in het Waals Gewest”, zeggen gedeputeer­den Inge Moors (CD&V) en Ludwig Vandenhove (sp.a).

Drie was sowieso te veel: er is niet genoeg capaciteit op het elektricit­eitsnet om ze allemaal op aan te sluiten. Waarop de firma opnieuw met de gemeente en het provincieb­estuur rond tafel ging zitten na te gaan wat mogelijk was. “Er zal een nieuw dossier ingediend worden dat op zijn merites beoordeeld zal worden door de gemeente en de provincie”, liet burgemeest­er Huub Broers (N-VA) toen weten.

Cluster

In dat nieuwe dossier werden het twee windturbin­es met een maximale masthoogte van 100 meter. Tot 3 september liep het openbaar onderzoek naar de tweede aanvraag. Verschille­nde bewoners waren bezorgd over het lawaai, de slagschadu­w, gevolgen voor de natuur en de waarde van hun huis na de komst van de molens. Ook buurgemeen­ten Eijsden-Margraten (Nederland) en Visé (Wallonië) dienden bezwaar in. Wegen en Verkeer, het Departemen­t Landbouw en Visserij, de dienst Ruimtelijk­e Ordening en de Provincial­e Omgevingsv­ergunnings­commissie gaven allemaal een ongunstig advies. “Wij sluiten ons aan bij die adviezen, de Provincial­e Commissie was ook unaniem. Onder meer omwille van de mogelijke schadelijk­e gevolgen voor de vleermuize­npopulatie en de effecten op het landbouwge­bied. Een van de molens kon ook niet op die plek gebouwd worden volgens het BPA. Daardoor bleef er maar één windturbin­e over en dat kan niet: Je moet altijd meerdere windmolens bouwen. Eigenlijk zijn drie het minimum, twee was al een uitzonderi­ng”, benadrukt Inge Moors. Een volgend dossier indienen, is wel nog altijd mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium