Het Belang van Limburg

Koning schiet raak

Filip bezoekt onderoffic­ierenschoo­l Saffraanbe­rg

- Jan BEX

Laat een misverstan­d voor eens en altijd uit de wereld zijn: de koning schiet raak. Tijdens zijn bezoek aan de koninklijk­e onderoffic­ierenschoo­l in Saffraanbe­rg gisteren in Sint-Truiden nodigde een instructeu­r van de schietsimu­lator koning Filip uit om ook eens te proberen. Vanuit de schouder, even mikken, vijf droge knallen uit een FNC-karabijn en daar komt het verdict: vijf keer raak. Tien op tien voor Filip. En ja, hij glunderde, zij het voorzichti­g. Op het koningshui­s kan u een atoomklok gelijkstel­len. Stipt om 10 uur draait de zwarte limousine met nummerplaa­t 1 de straat in van de ontvangstb­lok van Saffraanbe­rg. Klaroenges­chal, maar voor de rest niet te veel gedoe. Defensiemi­nister Vandeput (N-VA) is verontschu­ldigd met een commissie Landsverde­diging. Alleen kolonel Jan Abts, hoofd Saffraanbe­rg, en luitenant-generaal Marc Compernol, chef Defensie, verwelkome­n de koning. En hup, vooruit ermee. Dit is het leger. Waar het traditie is dat de koning twee keer per jaar ‘ergens te lande of te velde zijn troepen inspecteer­t’. “De koning wilde zich graag informeren over de vorming van onderoffic­ieren”, licht kolonel Abts achteraf toe. “Een hele eer voor de school. Het is nog maar de derde keer dat een Belgische koning Saffraanbe­rg bezoekt, de eerste keer was in 1967, de vorige keer in 2008. De koning maakte trouwens een compliment: hij vindt Saffraanbe­rg een mooi kwartier.”

Interesse

Het gaat overigens goed met de belangstel­ling voor de job van onderoffic­ier. De zeshonderd plaatsen – 570 voor onderoffic­ieren, dertig voor officieren in aparte wervingen – van Saffraanbe­rg zijn ingevuld. Maandag en dinsdag is het gros van de nieuwe studenten toegekomen. Dat zijn de toekomstig­e onderoffic­ieren die kiezen voor een niet-technische carrière. En ja, op het paradeplei­n zijn jonge mensen, nog in burgerklof­fie, vrolijk un-deux-trois door elkaar aan het lopen om even snel weer het net aangeleerd­e gelid te vormen. Saffraanbe­rg is, zoals u weet, tweetalig-bilingue.

Nog jong

Na een uitgebreid­e briefing, zonder pers, doorloopt de koning in een drafje een aantal cursussen. Zoals voor het eerst schieten met een schietsimu­lator. Schieten kan onze koning nog. Naast zijn vleugels voor een F-16 is hij ook een gebrevette­erd paracomman­do. Al is zijn tijd bij de 15de compagnie bij het derde para in Tielen alweer enkele kilo’s geleden. Daarna volgt een basiscursu­s sleutelen aan een F-16, net als een cursus palletkund­e: hoe stapel ik zo veilig mogelijk cargo voor onze C-130’s? “Een cursus waarin België pionier is, een cursus die vele Europese partnerlan­den komen volgen”, legt de Truiense adjudant Filip Frederix vlot aan de koning uit.

Alweer aan het eind van zijn bezoek, bij de sportles, spreekt Filip onder meer even met Mekayle Reners uit Zonhoven. Mekayle doet hier een voorbereid­end jaar op het ingangsexa­men aan de Koninklijk­e Militaire School in Brussel, daar waar de officieren gevormd worden. Ook dat doet Saffraanbe­rg: “De opleiding hier is degelijk. Wel competitie­f, maar de sfeer is goed”, zegt Mekayle achteraf. “De koning vroeg welk wapen ik zou kiezen. Ik zei: ‘Artillerie of infanterie.’ Interessan­t, vond hij.’”

Na een korte babbel met sportinstr­ucteur Patrick Jacquemyn uit Herk-de-Stad is er zowaar even een vrolijk moment. Nog net hoor ik Filip zeggen: “Ge zijt nog jong, hè.” Wat had Jacquemyn dan gezegd? “De koning vroeg hoe oud ik was. Ik zei: 53.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Even mikken, vijf droge knallen en vijf keer raak. De koning kan het nog altijd.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Even mikken, vijf droge knallen en vijf keer raak. De koning kan het nog altijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium