Het Belang van Limburg

“Mensen met autisme toekomst geven”

Vzw Assjette heeft Vlaamse erkenning beet

- Dirk JACOBS

De vzw Assjette, die in Hasselt aan de slag is met een dertigtal mensen met autisme, heeft sinds kort haar erkenning door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) beet. “Voorlopig nog zonder financiële steun, maar toch is dit erg belangrijk om ondersteun­ing te kunnen blijven bieden aan mensen met een zorgbudget”, zegt oprichtste­r Colette Vandebeek. Binnenlope­n bij Assjette is tot rust komen. En dat in een huis vol mensen die het label ‘autisme’ dragen. “Dat is net wat we willen bereiken”, lacht Colette. “We bieden deze mensen kansen om hier of elders aan de slag te gaan, zodat ze weer voldoening voelen en hun zelfbeeld kunnen opkrikken. Voor deze mensen is dat erg belangrijk, want vaak hebben ze al serieuze ontgoochel­ingen op dat vlak achter de rug.”

Burn-out

De dertig Assjetters zijn bevlogen types, van informatic­i over koks tot vertalers en bibliothee­kmedewerke­rs. Maar ergens lopen ze tegen een muur en gaat het mis. “Ik was zelfs opgelucht toen ze me ontsloegen op mijn laatste werk”, vertelt Marisa (40). “Echt, een burn-out was in de maak. Ik belandde bij de VDAB en die stuur- den me naar een psycholoog. Pas daar volgde de diagnose: autisme. Dat vermoeden zat er al langer in, maar nu stond het er zwart op wit. Die diagnose hielp me dingen begrijpen. Nu ben ik tweeënhalf jaar bij Assjette aan de slag. Hier ontdek ik mezelf en kom ik tot rust.” “Bij Assjette doen we van alles. Zo is er een cateringdi­enst, maar ook een naai- en taalatelie­r”, vertelt Colette. “De bedoeling is dat we mensen begeleiden naar een job in de reguliere sector. We coachen hen en spreken ook met de werkgever. Arbeidsvaa­rdigheden trainen, daar gaat het om. Maar op hun eigen tempo.” “Faalangst bepaalt een groot stuk van mijn leven”, zegt Mathias (26). “Maar hier valt die druk weg en kan ik mezelf zijn. Alleen als ik moet solliciter­en, slaat het weer toe. Maar daar werken we hard aan.” Kris (40) is een taalwonder. “Sinds kort durf ik Colette al eens te verbeteren”, lacht hij. “En daar ben ik daar superblij mee”, zegt Colette. “Voor mij is dat het bewijs dat hij zich hier goed voelt.” Inge (38) komt uit de informatic­asector, is vertaler-tolk, maar werkt nu in het naaiatelie­r. “Met veel minder stress. Ik kan hier eindelijk ‘normaal’ leven. Dankzij Assjette kunnen we weer vooruit kijken.”

Sappige Trappers

Omdat Asjette voorlopig nog geen financiële steun krijgt van het VAPH, blijft het voorlopig afhankelij­k

De erkenning van het VAPH is ontzettend belangrijk om ondersteun­ing te kunnen blijven bieden aan mensen met een zorgbudget

Colette VANDEBEEK Coördinato­r/oprichtste­r Assjette

van giften. Deze week kwam de organisati­e op dat vlak alvast niets te kort. De Sappige Trappers, zes fervente fietsers uit Noord-Limburg, hebben nagenoeg 25.000 euro bij elkaar gereden voor de vzw met een fietstocht van 2.050 kilometer naar Rome, gesponsord door zo’n 35 kmo’s.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Coördinato­r Colette Vandebeek (tweede links) helpt onder meer Jolijn (links), Mathias (midden), Kris en Marisa in hun zoektocht naar werk.
FOTO SVEN DILLEN Coördinato­r Colette Vandebeek (tweede links) helpt onder meer Jolijn (links), Mathias (midden), Kris en Marisa in hun zoektocht naar werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium