Het Belang van Limburg

‘Bake Off’-winnaar Hans brengt dag na overwinnin­g eerste bakboek uit

- Tom VETS

Gisteren won Hans Martens uit Nazareth ‘Bake Off Vlaanderen’, vandaag ligt zijn eerste boek al in de winkel. “Ik wil vooral aantonen dat bakken geen aartsmoeil­ijke uitdaging hoeft te zijn. Een simpele taart kan ook lekker zijn.” “Als ik al zenuwen had voor die laatste aflevering, was het wel dat ik aan Vlaanderen wou bewijzen dat ik die finaleplek waard was”, blikt Hans Martens terug. “Tijdens de wedstrijd had ik al wat foutjes gemaakt, en blunders vond ik bij de laatste opdrachten echt niet kunnen. Het was zaak om vooral goed bij mijn oorspronke­lijke idee te blijven. Zo ging ik eerder in de mist met mijn chocoladet­aart, terwijl ik thuis al jaren zo’n taarten maak. Ik kon me echt tegen het hoofd slaan.”

De opnames vonden in de warme junimaand plaats. “Ik denk dat mijn medefinali­sten en ikzelf alle drie een vrij geaccident­eerd parcours hebben afgelegd. Het was lang niet altijd perfect, maar op het juiste moment zijn we steeds recht gesparteld. Wij zijn allemaal iets minder goed aan de wedstrijd begonnen, maar zijn geleidelij­k gegroeid naar het beoogde niveau. Bij de andere kandidaten was het soms andersom. Wellicht zijn die genekt door de fysieke en mentale druk. Elk weekend waren we aan het filmen, en dat begon na een tijdje door te wegen.”

Hofleveran­cier

Als winnaar mag Hans een boek uitbrengen, dat vandaag meteen in de boekhandel ligt. “Ik heb daar de afgelopen maanden veel werk aan gehad. Aanvankeli­jk dacht ik dat men een aantal recepten zou bundelen, en ik enkel op een paar foto’s moest opdraven. Maar het was echt de bedoeling om het boek van nul op te bouwen. Mijn recepten die ik heb gebruikt tijdens ‘Bake Off’ staan erin, maar nog verder uitgewerkt. De lezer zal zien dat het uitgangspu­nt van het boek vooral is om eenvoudige recepten te maken. Niet iedereen moet even goed als hofleveran­cier Herman van Dender zijn. Bij mijn baksels zijn soms ook hoekjes af of is een vulling iets te lopend. Dat is helemaal niet erg. Als het maar lekker is. “

 ?? Foto VIER ?? “Ik heb hard gewerkt aan mijn boek”, vertelt winnaar Hans.
Foto VIER “Ik heb hard gewerkt aan mijn boek”, vertelt winnaar Hans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium