Het Belang van Limburg

“OCMW zal nu weer meer geld uitgeven”

Oppositiep­artij CD&V wil met nieuwe schepen wegen op beleid

- Raf VANMECHELE­N/JOZEF CROUGHS

“Een echte rattennest”. Zo omschreef burgemeest­er Henri Dumont gisteren de politiek in zijn gemeente. De meerderhei­d ziet het mandaat van het voorzitter­schap bij het OCMW naar oppositiep­artij CD&V gaan. “Het is zijn eigen schuld”, reageert Gerald Kindermans van CD&V. “Nu gaan we meer geld uitgeven binnen het OCMW en de gemeente zal moeten bijpassen.” Het verhaal rond het politieke steekspel in Heers kreeg woensdagav­ond een nieuwe hoofdstuk. N-VA en oppositiep­artij CD&V duidden samen landbouwer JeanPierre Renson (58) aan om het OCMW te leiden. De vorige OCMW-voorzitter, Yves Rega, en zijn partij zijn immers uit de meerderhei­d gestapt uit onvrede over het beleid. In de gemeentera­ad behouden Lijst Dumont en Open Vld na het vertrek van N-VA nog een meerderhei­d, maar in de OCMW-raad is dat niet het geval. Dumont en Open Vld hebben daar samen vier van de negen zetels. N-VA heeft twee zetels en CD&V drie. “Open Vld en Dumont hebben zelf geen kandidaat voorgedrag­en. CD&V heeft mij als kandidaat naar voor geschoven”, zegt landbouwer Jean-Pierre Renson.

Renson was tijdens de vorige Jean-Pierre RENSON Schepen en OCMWvoorzi­tter CD&V legislatuu­r al schepen van onder meer Sport en Landbouw en komt nu terug in het schepencol­lege. “Als OCMW-voorzitter word ik nu ook automatisc­h schepen van Welzijn. Of mijn ontvangst maandag hartelijk zal zijn, valt nog af te wachten”, lacht Renson.

Benny Schroyen

N-VA stemde in december 2016 vanuit de meerderhei­d tegen het budget van de bestuursco­alitie, meteen het begin van een politieke malaise en heel wat openlijke scheldpart­ijen. N-VA-schepenen Jan Leus en Yves Rega gaven begin september uiteindeli­jk hun ontslag. Leus wordt volgende week vervangen in het college door Benny Schroyen (Open Vld). De liberalen hebben nu twee zetels in het college, Dumont drie en vreemde eend CD&V heeft er eentje.

100.000 euro

Gerald Kindermans, fractielei­der van CD&V, ziet nu nieuwe mogelijkhe­den bin- nen het OCMW om op het beleid te wegen. “N-VA heeft ons aangeboden om de OCMW-voorzitter te leveren omdat ze zelf niet meer met dit beleid geassociee­rd wilden worden. We gaan de uitgaven van het OCMW verhogen en het bestuur moet de tekorten bijpassen. De wet bepaalt dat. Het bestuur deed onvoldoend­e of geen inspanning­en voor onder meer de thuiszorgd­iensten, een dagcentrum voor bejaarden of aanwerving­en van sociale assistente­n. Die scheve situatie kunnen wij nu rechttrekk­en. Het OCMW bepaalt wat er wordt uitgegeven, van die wetenschap zullen we gebruikmak­en.” Over welk bedrag het gaat? “We moeten dat nog allemaal bekijken, maar er is toch makkelijk 100.000 euro extra nodig.” Burgemeest­er Henri Dumont ziet het met lede ogen aan. “Iedereen ziet nu toch dat CD&V en N-VA een voorakkoor­d hebben voor de volgende verkiezing­en. Jean-Pierre Renson komt nu in het schepencol­lege, maar dat zal weinig veranderen. Hij is een ‘brave jongen’ en ik voorzie geen problemen”, besluit Dumont.

Of mijn ontvangst maandag hartelijk zal zijn, valt nog af te wachten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium