Het Belang van Limburg

Ouders razend over ‘seksgids’ voor tienjarige­na

Brochure overheid bevat link naar site met expliciete tekeningen

- Jonas MAYEUR

BRUSSEL - De Jongerengi­ds, een brochure die de voorbije weken is uitgedeeld aan 168.000 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar, stuit op luid protest van een groep bezorgde ouders. In de gids wordt kort verwezen naar allesovers­eks.be, een website van Sensoa met expliciete tekeningen van standjes als “de boor” en “het diep grotje”. Volgens de bevoegde minister is er echter geen vuiltje aan de lucht. “Plots kwam mijn zoon, die in het zesde leerjaar zit, ermee thuis. Ik heb het boekje uit zijn boekentas gehaald en doorblader­d. Ik schrok me rot”, zegt Marie De Vuyst (38), mama van vier kinderen. Samen met een andere mama startte zij vorige week een online petitie tegen de Jongerengi­ds. Die petitie is intussen al meer dan duizend keer onderteken­d.

Website van Sensoa

De Jongerengi­ds, goed voor bijna honderd pagina’s, is een initiatief van de Vlaamse overheid en gemaakt door De Ambrassade, een organisati­e gespeciali­seerd in het informeren van jongeren. De gids geeft “proactief” een antwoord op “alle vragen die jongeren zich stellen”. Over vriendscha­p en geld bijvoorbee­ld, maar ook over verliefdhe­id, relaties en seks. In de brochure zelf staan geen expliciete tekeningen. Maar toch is de inhoud ervan ongepast, zeggen de ouders. Door aan tien- en elfjarigen stap voor stap uit te leggen hoe tongkussen werkt, te vermelden dat seks kan zodra ze er klaar voor zijn en te verwijzen naar de ‘seksgids’ op de website van Sensoa, zou de Vlaamse overheid jongeren aanmoedige­n vroeger seksueel actief te worden. “De herfst, daar is mijn zoon mee bezig op dit moment”, zegt De Vuyst. “Niet met plastieken penissen.”

Bedoeld voor vijftienja­rigen

De betrokken organisati­es geven toe dat de verwijzing naar allesovers­eks.be “niet ideaal” is. De website van Sensoa is eigenlijk bedoeld voor tieners ouder dan vijftien. “Helaas bestaat er op dit moment geen gelijkaard­ige website voor jongere tieners”, zegt Ma-

rian Michielsen van De Ambrassade. “Terwijl er wel al kinderen van tien of elf zijn die zich vragen stellen over hoe seks werkt. Het is beter hen naar een educatieve site te verwijzen dan te wachten tot ze op een pornosite belanden.” Tieners die per ongeluk op de expliciete tekeningen botsen, houden daar bovendien geen trauma aan over, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. “Informatie die ze niet begrijpen, klikken ze zo weer weg. Het is ook een mythe dat seksuele opvoeding op vroege leeftijd ervoor zorgt dat jongeren sneller seksueel actief worden. Het omgekeerde is waar. Goed geïnformee­rde jongeren beginnen later en bewuster met seks, én vrijen veiliger.”

“Naïef en preuts”

De initiatief­nemers van de petitie vragen aan minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) en zijn collega’s van Onderwijs en Gezin, om de inhoud van de gids “kritisch te onderzoeke­n” en de daaraan verbonden sites beter af te schermen. Maar geen van hen is van plan in te grijpen. Minister Gatz heeft weinig begrip voor de kwade ouders. “De brochure is zeer evenwichti­g en deskundig opgesteld en speelt in op de nieuwsgier­igheid van kinderen. Een nieuwsgier­igheid die een minderheid van de ouders in Vlaanderen blijkbaar onderschat. Ik vind hun reactie naïef en preuts. Het zou heel raar zijn mochten jeugdwerke­rs omwille van die preutsheid plots met zaagsel in de mond moeten spreken.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Enkele van de seksuele tekeningen die te vinden zijn op de website van Sensoa, waarnaar verwezen wordt in de Jongerengi­ds.
Foto HBVL Enkele van de seksuele tekeningen die te vinden zijn op de website van Sensoa, waarnaar verwezen wordt in de Jongerengi­ds.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium