Het Belang van Limburg

Madrid wil nieuwe verkiezing­en in Catalonië

- Luc STANDAERT

De Spaanse regering wil in januari regionale verkiezing­en uitschrijv­en in Catalonië. Die stembusgan­g maakt deel uit van de maatregele­n die Madrid wil nemen na het intrekken van de autonomie van Catalonië via grondwetsa­rtikel 155. Het voornemen om in januari regionale verkiezing­en uit te schrijven werd in een tv-interview aangekondi­gd door een politica van de sociaaldem­ocratische PSOE, die de minderheid­sregering-Rajoy vanuit de oppositie steunt. De Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy werkt voor het inroepen van artikel 155 van de grondwet samen met de grootste oppositiep­artijen PSOE en Ciudadanos.

Geste

De regering-Rajoy komt vandaag (zaterdag) in buitengewo­ne zitting bijeen om de procedure voor het inroepen van artikel 155 te starten. Dat grondwetsa­rtikel bepaalt dat de centrale overheid in bepaalde gevallen de autonomie van een regio kan intrekken en die onder rechtstree­ks bestuur van Madrid plaatsen. Het artikel is nog nooit gebruikt. De procedure houdt in dat de regering een aantal maatregele­n voorstelt (waaronder dus in dit geval het uitschrijv­en van regionale verkiezing­en). Die voorstelle­n moeten worden goedgekeur­d door de Spaanse senaat, en die zal dat pas eind oktober doen. Blijkbaar hoopt Madrid nog altijd op een geste vanuit Barcelona, want Fernando Martinez-Maillo, een van de kopstukken van de PP van premier Rajoy, zei vrijdag voor de Spaanse televisie dat Catalaans premier Puigdemont nog altijd een stapje terug kan doen, en dat de senaatszit­ting dan niet hoeft plaats te hebben.

Risico

De verkiezing­en betekenen dat de regeringPu­igdemont daarvóór wordt

afgezet. De regering in Madrid neemt een risico met het uitschrijv­en van nieuwe verkiezing­en, omdat die vrijwel zeker ook uitdraaien op een nieuw referendum over onafhankel­ijkheid. Bij het omstreden referendum begin oktober stemde 90 procent van de deelnemers voor onafhankel­ijkheid. De tegenstand­ers bleven toen thuis, maar het onhandige optreden van Madrid sindsdien speelt in de kaart van de Catalaanse separatist­en. Wat er gaat gebeuren als bij die verkiezing­en de separatist­en een overwinnin­g behalen, is niet duidelijk. Ondertusse­n hebben vrijdag heel wat Barcelonez­en geld afgehaald van hun rekeningen bij de banken die de voorbije weken hun hoofdzetel verhuisd hebben buiten Catalonië. Ze werden daartoe opgeroepen door de twee separatist­ische bewegingen waarvan de leiders zijn opgepakt.

 ?? Foto EPA ?? De regering van premier Rajoy neemt een risico: nieuwe verkiezing­en in Catalonië draaien vrijwel zeker uit op een nieuw referendum over onafhankel­ijkheid.
Foto EPA De regering van premier Rajoy neemt een risico: nieuwe verkiezing­en in Catalonië draaien vrijwel zeker uit op een nieuw referendum over onafhankel­ijkheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium