Het Belang van Limburg

Scheiden kost geld

Duidelijke boodschap voor May op Europese top

-

De Britse premier Theresa May heeft op de tweedaagse Europese top in Brussel te horen gekregen dat ze “een duidelijke en concrete toezegging” moet doen over de Britse ‘scheidings­vergoeding’. Eerder wil de EU niet verder praten over een toekomstig handelsver­drag. Onze minister van Economie Kris Peeters (CD&V) waarschuwd­e tegelijk voor mogelijk “catastrofa­le gevolgen” voor België als er geen deal over de Brexit wordt bereikt.

BRUSSEL -

Theresa May was naar Brussel afgezakt in de hoop dat ze een doorbraak in de Brexitonde­rhandeling­en zou kunnen forceren. De Britten moeten tijdens deze eerste fase garanties bieden voor de rechten van Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk leven, ze moeten beloven dat er niet opnieuw een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat en ze moeten fors betalen voor de engagement­en die Londen als Europese lidstaat is aangegaan.

Overdreven

Groot-Brittannië zou 20 miljard euro op tafel willen leggen als uittreding­svergoedin­g, een flink stuk minder dan de 60 miljard euro waarop Brussel rekent. May zit wat dat betreft tussen hamer en aambeeld: als ze haar scheidings­voorstel fors verhoogt, dan riskeert ze de banvloek van de Euroscepti­ci in eigen partij. Als ze de vinger op de knip houdt, dan blijft de Europese Unie dwarsligge­n. Al met al viel de sfeer tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa aan het einde van de top nog mee, aldus Europees president Donald Tusk die de verhalen over een zware Brexitimpa­sse tussen Groot-Brittannië en de EU zwaar overdreven noemde. Eerder deze maand zei de Europese toponderha­ndelaar voor de Brexit, Michel Barnier, dat de gesprekken vastzaten (deadlocked, zoals het dreigender klinkt in het Engels). Waarnemers gaan ervan uit dat in december de Britse en Europese onderhande­laars zullen vaststelle­n dat er “voldoende vooruitgan­g” is geboekt en dat fase twee van de onderhande­lingen kan beginnen.

Dat beloven boeiende tijden te worden, want de meeste Europese leiders willen niet dat de Britten de vette brokken uit de eenheidsma­rkt pikken. Voor de Europese Commissie en grote landen als Frankrijk en Duitsland is de eenheidsma­rkt een alles-of-nietspakke­t. Kleinere landen als België, Nederland, Denemarken en Zweden hopen dan weer dat GrootBritt­annië in bepaalde sectoren dicht bij de eenheidsma­rkt blijft.

Banenverli­es

Die vrees werd vrijdag nog verwoord door economiemi­nister Kris Peeters, die zei dat de gevolgen mogelijk “catastrofa­al” zijn als de EU en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord bereiken over verdere samenwerki­ng na de Brexit. Peeters verwees naar de berekening­en van de werkgroep die is opgericht om de gevolgen van de Brexit voor onze economie in te schatten. Een ‘no deal’-scenario zou de douanekost­en voor in- en uitvoer van en naar het VK doen stijgen tot 2,22 miljard euro, en zou kunnen resulteren in een verlies van 42.000 jobs in België. Zo is in de haven van Zeebrugge de trafiek naar het VK goed voor 45 procent van de omzet,5.000 jobs en een economisch­e waarde van 500 miljoen euro. In het VK zou een harde Brexit volgens Leuvense economen zelfs 526.000 banen kunnen kosten, en voor de hele EU 1,2 miljoen jobs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium