Het Belang van Limburg

“BEN EEN DOODNORMAL­E JONGEN”

- Bart LAGAE

Het circus Jürgen Klopp slaat zondag zijn tenten op in Wembley. De Duitser is deze week twee jaar aan de slag bij FC Liverpool en zorgde voor merkbaar meer spektakel. Maar niet voor meer punten. Zondag moet hij winnen op Tottenham om niet achterop

te hinken in de titelstrij­d. “Dit was heel goed, of misschien wel beter dan goed.” Af en toe moet je jezelf eens stevig op de borst kunnen slaan, moet Jürgen Klopp bij zichzelf gedacht hebben, en hij zwaaide uitgebreid met lof over zijn eigen Champions Leaguepres­tatie in Maribor. De Reds wonnen er met 0-7 – goed voor de grootste uitoverwin­ning van een Engelse ploeg in de Champions League.

“Ik hoorde over het record na de match en ik denk dat het in de toekomst moeilijk te breken zal zijn. Het verleden van deze club voelt soms als een rugzak, dus het is leuk dat we af en toe zelf een stukje geschieden­is kunnen schrijven.”

Jürgen Klopp debuteerde precies twee jaar geleden bij Liverpool in de hoop de Engelse traditiecl­ub nieuw leven in te blazen. Sinds de Premier League werd opgericht, in 1992, kon de topclub van de jaren zeventig en tachtig geen enkele keer kampioen worden.

The Normal One

Na de doortocht van de kleurloze Noord-Ier Brendan Rodgers moest Klopp ook voor meer charisma zorgen bij de populaire volksclub. Hij charmeerde media en fans door zich op zijn eerste persconfer­entie als een soort anti-Mourinho te profileren. “Ik ben helemaal geen Special One”, zei Klopp. “Ik ben een doodnormal­e jongen uit het Zwarte Woud en vergelijk me niet met de trainersge­nieën. Is er iemand in deze zaal die denkt dat ik wonderen kan verrichten? Laat me gewoon mijn werk doen. Ik ben The Normal One.”

Dit seizoen herviel Liverpool in zijn oude fouten. De defensieve problemen raken niet opgelost en sinds de 4-0-zege tegen Arsenal eind augustus won Liverpool maar één keer in de Premier League, op bezoek bij Leicester City. Transferit­is van Philippe Coutinho, opgevrijd door FC Barcelona, en een blessure van Sadio Mané, zijn maar een deel van de verklaring.

En zo komt het dat na twee jaar de resultaten onder Klopp beneden de verwachtin­gen blijven. Zowel in de Premier League als in de Champions League won de Duitser precies de helft van zijn wedstrijde­n. Met een winstperce­ntage van 50 procent doet hij even goed als de Fransman Gérard Houllier (1998-2004), maar minder goed dan zijn voorganger Brendan Rodgers (2012-2015) en Champions Leaguewinn­aar Rafa Benitez (2004-2010). Als die cijfers Klopp niet worden aangereken­d, komt dat omdat er in Anfield wel altijd iets te beleven valt. Met gemiddeld 1,9 gemaakte en 1,2 geïncassee­rde goals in de Premier League houdt Klopp dezelfde hoge cijfers aan als Brendan Rodgers. In de aanloop naar de wedstrijd op Tottenham wees Klopp op de vooruitgan­g van de laatste wedstrijde­n. “We zijn slimmer geworden in de verdedigin­g”, zei Klopp gisteren. Als Klopp beweert dat zijn ploeg stappen vooruit heeft gezet, is het zondag het moment om dat te bewijzen. Anders zal Klopp blijven wie hij is: een normale jongen uit het Zwarte Woud, die inderdaad geen wonderen kan verrichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium