Het Belang van Limburg

“Ik hield niet van sport”

Amerikaan Khaliq Spicer begon pas op zijn veertiende met basket

- Johnny PEETERS

Met liefst vijf spelers, die getroffen werden door buikgriep, verliep de voorbereid­ing van Hubo Limburg United op de trip naar Bergen erg moeizaam. Reboundspe­cialist Khaliq Spicer, die zelf gespaard werd, beseft dat zijn ploeg zaterdagav­ond (20.30u) voor een lastige klus staat: “We hebben nog heel veel werk.” “Tot nu toe is het seizoen een leerproces”, houdt Spicer de druk af. “We zien elke wedstrijd opnieuw waar we aan moeten werken. Stap voor stap zullen we pas kunnen beseffen tot wat we in staat gaan zijn. Zaterdag tegen Bergen moeten we volgens onze coach McCollum vooral op de spelverdel­ers letten. Daar staan ze sterk. In elk geval moeten we beter spelen dan vorige week tegen Leuven. We wonnen, maar het was niet goed. Tegen Bergen moeten we enkel aan winnen denken. Mijn taak is voor de rebounds zorgen. Ik moet met veel snelheid en energie spelen en daarnaast ook de shots blocken.”

De 23-jarige Amerikaan speelde in college voor Kent State in Ohio. Daar was hij de kapitein.

“Ik werd er aangeduid als de leider. Omdat ik de oudste was, besefte ik dat ik - om het leiderscha­p van de ploeg op mij te nemen - ook heel mondig moest worden. Dat was geen probleem voor mij. Ook hier ben ik iemand die heel veel tegen andere spelers praat. Ondertusse­n moet ik wel nog veel leren van de manier hoe ze hier in Europa spelen. Vorig jaar speelde ik in Slovenië.”

Spicer speelde er bij Tajfun. Ex-Limburg United speler Devin Oliver werd er met Ljubljana kampioen en MVP. “Een heel goede speler, maar buiten enkele gesprekken tijdens de wedstrijd heb ik nooit contact met hem gehad. Hier in België ligt het niveau toch stukken hoger. Vooral de snelheid is een enorm verschil, al is Limburg United wel gekend als een heel snelle ploeg.”

Bij de uit Detroit afkomstige Spicer komt er een bekend klinkende Limburgse naam in de familie voor. “Mijn stiefvader noemt inderdaad Hodge”, legt hij uit. “Die werd overgenome­n door mijn moeder. Ik weet niet of hij familie is van Odell. Ik heb er nog niet met Odell over gesproken. Misschien moeten we dat eens uitzoeken. Ik kom alvast niet uit een basketbalf­amilie. Toen ik jong was, hield ik zelfs helemaal niet van sport. Omdat ik groot was, bleven ze op school tegen mij zeggen dat ik moest proberen te basketten. Ik was al 14 jaar toen ik begon. Maar een van mijn high school coaches zag dat ik talent had. Met hem werkte ik elke dag en hij heeft ervoor gezorgd dat ik de speler geworden ben die ik nu ben.”

EUROMILLIO­NS LEAGUE

ZATERDAG 21-10-17

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium