Het Belang van Limburg

Limburgse cultuursec­tor kritisch over Cultuurpla­n

Sector worstelt nog met vragen over plannen van Gatz en Philtjens

- Christof RUTTEN/Timmie VAN DIEPEN

De Limburgse cultuursec­tor is niet onverdeeld gelukkig met het nieuwe Cultuurpla­n dat Vlaams minister Sven Gatz en gedeputeer­de Igor Philtjens (beiden Open Vld) gisteren voorstelde­n. Er is bijval voor de aanjager die de Limburgse subsidiedo­ssiers moet verbeteren, maar Jan Boelen van cultuurhui­s Z33 heeft samen met zijn collega’s van het nieuwe Limburgse cultuurpla­tform LIKO ook veel vragen bij de bedragen en de inhoud van het plan. Zo is 1,5 miljoen van de beloofde 3,6 miljoen euro die extra naar Limburg zou vloeien de komende drie jaar eigenlijk een enveloppe die al jaren klaarstaat voor kunst in de open ruimte.

De Limburgse cultuursec­tor reageert verrast en verdeeld op het Cultuurpla­n Limburg van minister Sven Gatz en gedeputeer­de Igor Philtjens (beiden Open Vld). Men is blij dat er iets gebeurt, maar er zijn vragen over de concrete invulling ervan en verbazing over het gebrek aan communicat­ie met de sector zelf. Jan Boelen van Z33 is hard in zijn oordeel: “Dit is geen plan.” In het Cultuurpla­n Limburg dat vandaag officieel werd bekendgema­akt, is er sprake van extra geld voor Limburg de komende drie jaar. Onder andere voor een aanjager: iemand die hulp moet bieden met de indiening van betere Limburgse dossiers. Daarnaast zijn er zeven trekkers: cultuurhui­zen die hun collega’s in dezelfde sector moeten inspireren en helpen.

Vanuit de sector wordt verdeeld gereageerd. Dat de minister het probleem van de achterstan­d in Limburg wil aanpakken, wordt positief onthaald. Maar er zijn nog veel vragen. Tom Michielsen van CC Muze (Heusden-Zolder) en Koen Vanduffel van Muziekodro­om (Hasselt) zeggen bijvoorbee­ld dat ze niet op de hoogte waren dat hun cultuurhui­zen plots een trekker zijn. Ze weten niet wat het precies inhoudt en of er financiële middelen voor zijn. Theatergro­ep Het nieuwstede­lijk – eerder aangehaald als een toonvoorbe­eld van samenwerki­ng en met uitstekend­e dossierbeo­ordelingen – is dan weer geen trekker, ondanks hun sterke Limburgse link en hun rol van productiec­el van theater. Ze zeggen zich ‘vergeten’ te voelen.

3,6 miljoen of toch niet?

Jan Boelen van Z33 bestudeerd­e het budgetsche­ma van het plan. Een deel van het gereservee­rde bedrag van 3,6 miljoen euro voor de komende drie jaar is volgens Boelen niet nieuw. “Voor 2018, 2019 en 2020 staat voor het project ‘Kunst in de openbare ruimte’ telkens een bedrag vermeld van 500.000 euro, maar dat budget was al voorzien toen Bert Anciaux nog minister van Cultuur was. Bij ‘positief geadviseer­de projecten in het kunstendec­reet’ staat ‘max. 500.000 euro’. Waarom staat daar nu al een beperking op? Er is jarenlang geen initiatief genomen in de provincie met een Limburgs plan rond cultuur. De minister is daardoor onder druk komen te staan en heeft uiteindeli­jk moeten communicer­en, maar dit is geen plan. Er is geen communicat­ie geweest met de sector. Wie gaat het project ‘Kunst in openbare ruimte’ verderzett­en? Welke toekomst heeft pakweg de Muziekodro­om nog? Er zijn nog zo veel vragen.”

Niet helemaal nieuw

Gatz zegt de kritiek deels te begrijpen. Het 1,5 miljoen voor het project ‘Kunst in open ruimte’ (geld waarmee vroeger onder andere het bekende doorkijkke­rkje in Borgloon werd gerealisee­rd) is inderdaad een overheveli­ng van het ongebruikt­e budget van de afgelopen jaren, erkent Gatz. “Door de besparinge­n en ook het gebrek aan goede projecten vanuit Limburg is met dat geld de afgelopen jaren niets gebeurd. Het bedrag is dus inderdaad niet helemaal nieuw, maar we leggen het nu wel opnieuw in de balans. In het slechtste geval had dit bedrag ook geschrapt kunnen worden. Maar dat doen we dus niet. Integendee­l, we willen opnieuw vooruit met het project”, aldus Gatz. Ook van de 500.000 euro voor het toekomstig­e provinciaa­l erfgoeddep­ot in Tongeren (voor onder andere de opslag van de collectie van het Gallo-Romeins Museum en de provincial­e kunstcolle­ctie) was eerder al sprake. Nu duikt dat bedrag plots op tussen de 3,6 miljoen euro die gisteren werd aangekondi­gd. Gatz: “Het gaat in dit geval wel degelijk om extra geld, want tot nu toe was dit project nog niet van de grond gekomen. Aangezien wij nu de erfgoedtak­en van de provincie overnemen, willen we hiermee een duidelijk engagement uiten.”

De minister geeft wel toe dat het eerder een aanzet is dan een voldragen plan. “Men kan op sommige punten inderdaad kritiek hebben, maar het is wel de eerste keer dat er coherent actie wordt ondernomen om iets te doen aan de cultuurach­terstand in Limburg. Dit hebben mijn voorganger­s nooit gedaan.”

Er is in Limburg jarenlang geen initiatief genomen rond cultuur. De minister is daardoor onder druk komen te staan en heeft uiteindeli­jk moeten communicer­en, maar dit is geen plan Jan BOELEN

Z33

 ?? FOTO RR ?? Een kritiekpun­t van de sector: “Het budget voor ‘Kunst in de openbare ruimte’, waarmee ook het bekende doorkijkke­rkje in Borgloon (foto) werd gerealisee­rd, bestaat uit niets meer dan overgeheve­lde gelden van de afgelopen jaren.”
FOTO RR Een kritiekpun­t van de sector: “Het budget voor ‘Kunst in de openbare ruimte’, waarmee ook het bekende doorkijkke­rkje in Borgloon (foto) werd gerealisee­rd, bestaat uit niets meer dan overgeheve­lde gelden van de afgelopen jaren.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium