Het Belang van Limburg

Verkooppri­js De Krieckaert veroorzaak­t politieke ruzie

Oppositie hekelt tweede, lagere schatting Gemeentera­ad keurt verkoop domein goed

- Guido KERKCHOVEN

“De verkoop van recreatiep­ark De Krieckaert kost de gemeente maar liefst meer dan 500.000 euro.” Dat zegt Freddy Stouten, fractielei­der van oppositiep­artij CD&V. Vorige week raakte bekend dat het Diestse Be-Housing 1.665.000 veil heeft voor het domein, een half miljoen minder dan de oorspronke­lijke schatting van 2.180.500 euro. “De oppositie pleegt hier karaktermo­ord”, reageert burgemeest­er Keulen bits. “Als ze menen dat we de wettelijke procedure niet hebben gerespecte­erd, dan moeten ze maar naar de rechter stappen.” Volgens fractielei­der Freddy Stouten van oppositiep­artij CD&V ligt de uiteindeli­jke totale verkooppri­js van het recreatiep­ark De Krieckaert ruim 500.000 euro lager dan het eerst geschatte bedrag van 2.180.500 euro. Die som werd na een herschatti­ng tot 1.665.000 euro verlaagd, precies het bedrag dat de kandidaat-koper Be-Housing voor het verwaarloo­sde domein biedt.

Externe expert

CD&V vroeg daarom gisteravon­d op de gemeentera­ad dat de gemeente het domein opnieuw in de etalage zou zetten. Zo krijgen eerder afgehaakte kandidaat-kopers volgens hen een faire kans om een nieuw bod uit te brengen op basis van het herschatti­ngsverslag. “We stellen vast dat het herschatti­ngsverslag is opgesteld na het hoogste bod door Be-Housing, en dat het exact uitkomt op het gebo-

Freddy STOUTEN (CD&V)

den bedrag”, zegt Stouten. “Dat vinden wij op zijn zachtst uitgedrukt onbehoorli­jk bestuur. Een ‘onafhankel­ijke’ beoordelin­gscommissi­e boog zich over dit herschatti­ngsverslag. Maar hoe onafhankel­ijk is een commissie als ze is samengeste­ld uit de burgemeest­er, twee schepenen, de gemeentese­cretaris en de gemeenteju­rist, maar geen enkele externe expert? De lagere verkooppri­js is onder meer het gevolg van de totale verwaarloz­ing van het park onder gemeenteli­jk beheer. Die wantoestan­d hebben we de afgelopen zomer al aangeklaag­d. Dit zal de Lanakense belastingb­etaler wellicht meer dan een half miljoen euro gaan kosten.”

Correctie

“Wij denken zelfs dat door het herschatti­ngsverslag en de verkoop van De Krieckaert samen in eenzelfde gemeentera­adsbesluit te voltrekken, de rechten geschaad zijn van mogelijke bieders die afgehaakt zijn of zich onthielden op basis van het eerste schattings­verslag”, aldus Stouten. “Daarom dienden wij gisteren een amendement in om deze laakbare praktijk te corrigeren. Concreet hebben wij op de gemeentera­ad voorgestel­d om enkel het herschatti­ngsbedrag goed te keuren en vervolgens het goed opnieuw openbaar te koop te stellen alvorens het definitief toe te wijzen.”

Karaktermo­ord

Een voorstel waar de meerderhei­d het op zijn zachtst gezegd niet mee eens was. Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) reageerde gisteren bits: “Dit dossier moddert al 20 jaar aan. Daarom is de verkoop van de Krieckaert een historisch­e beslissing. Vergeet niet dat de koper nog eens 1.000.000 extra moet investeren in de toekomst van het recreatied­omein. De verkoopspr­ocedure is volgens de regels van het spel verlopen.”

“De schatter heeft zijn werk overigens in volle onafhankel­ijkheid gedaan. Ook de commissie was wel degelijk onafhankel­ijk in die zin dat ze geen banden heeft met de kandidaat-kopers. Hier pleegt de oppositie een karaktermo­ord op het dossier. Indien de oppositie meent dat we de wettelijke procedure niet hebben gerespecte­erd, dan moet ze maar naar de rechter stappen.”

De gemeentera­ad stemde gisteren het amendement van CD&V meerderhei­d tegen oppositie weg. De verkoop van De Krieckaert werd op dezelfde wijze goedgekeur­d.

Hoe onafhankel­ijk is een commissie met schepenen en burgemeest­er maar zonder externe expert? De procedure is volgens de regels van het spel verlopen. De oppositie pleegt karaktermo­ord

Marino KEULEN (Open Vld)

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De verkoop van De Krieckaert werd gisteren uiteindeli­jk wel goedgekeur­d op de gemeentera­ad.
Foto TOM PALMAERS De verkoop van De Krieckaert werd gisteren uiteindeli­jk wel goedgekeur­d op de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium