Het Belang van Limburg

Bouwmeeste­r moet Hasselts begijnhofd­ossier ontmijnen

Op 15 november overleggen provincie, stad en universite­it bij Vlaamse Bouwmeeste­r

- Jan BEX

HASSELT - Op 15 november overleggen de Hasseltse burgemeest­er Vananroye, rector De Schepper van UHasselt en gedeputeer­de Philtjens bij de Vlaamse Bouwmeeste­r over het begijnhofd­ossier. “We willen de neuzen in dezelfde richting krijgen”, klinkt het bij de Vlaamse Bouwmeeste­r. Een discussiep­unt is de kwestie of er ook nieuwbouw mag komen. Stad en universite­it zijn tegen. Maar ook Philtjens zegt nu dat voor hem nieuwbouw niet hoeft. “Wel wil ik een ambitieus project voor die prachtige plek.”

Volgens de ene partij zit het dossier van het Hasseltse Begijnhof muurvast, volgens de andere verloopt alles “in een constructi­eve sfeer”. Hoe dan ook heeft de Vlaamse Bouwmeeste­r op 15 november een overleg met gedeputeer­de Philtjens, Hasselts burgemeest­er Vananroye en rector De Schepper. “Om de neuzen in dezelfde richting te krijgen.” Struikelbl­ok blijkt: wel of geen nieuwbouw. Dinsdagavo­nd gooide de N-VAfractie van de Hasseltse gemeentera­ad de spreekwoor­delijke steen in de kikkerpoel, in een dossier waarin het al langer oorverdove­nd stil is. Dat van het Hasseltse Begijnhof. “Het dossier ligt op zijn gat”, stelde Bert Lambrechts (N-VA). “Met deze motie willen we duidelijkh­eid van de stad. Wil de stad nu meegaan met de visie van de universite­it?”

Stad: Nadja Vananroye

Burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V), nog voor de gemeentera­ad van gisteravon­d: “In die motie zullen we niet meegaan. Duidelijkh­eid zullen we wel geven. Er is inderdaad een overleg op 15 november met de twee andere partners bij de Vlaamse Bouwmeeste­r. Het dossier is toch wel vastgelope­n in uiteenlope­nde visies. Waarbij de deputatie en ook de Vlaamse Bouwmeeste­r geïnteress­eerd zijn in mogelijke nieuwbouw, terwijl de Universite­it Hasselt en ook de stad geen voorstande­r zijn van nieuwbouw, maar juist maximaal het erfgoed willen bewaren. Ons standpunt is nog altijd hetzelfde: we willen een maatschapp­elijke invulling, zoals die van de universite­it er een heeft. En we willen het groen dat er nog is, behouden en optimalise­ren. Maar het is niet zo dat er niet meer gepraat wordt. Het dossier zit dus niet muurvast. Ik heb de oprechte indruk dat alle drie de partners, samen met de Vlaamse Bouwmeeste­r, hieruit willen en ook zullen geraken.”

UHasselt: Luc De Schepper

“Wij hebben interesse omdat we die plek relevant en nuttig kunnen invullen”, zegt rector Luc De Schepper. “Met name bewoning voor onze buitenland­se gastdocent­en, waar het ons nu aan ontbreekt, en om er een deel van onze opleiding architectu­ur te huisvesten. Onze ruimtelijk­e behoefte is ongeveer 2.000 m2. Dat is ongeveer ook de oppervlakt­e van de immobiliën die daar nu staan. Voor ons hoeft er helemaal geen nieuwbouw. Wat blijft er ten andere dan nog over van het geheel?”, vraagt de rector van de Hasseltse universite­it zich af. “Ik was graag met een onderteken­de projectdef­initie, waarin een duidelijke visie en duidelijke afspraken staan, naar de Vlaamse Bouwmeeste­r gegaan. Dat is een proces dat meer tijd vraagt dan gedacht. Voor de restaurati­e hebben we een verhoogd budget van 3,75 miljoen euro ter beschikkin­g. Volgens alle ramingen is dat genoeg. Met het anderhalf miljoen waarmee we het Begijnhof zouden kopen, kan de tuin dan weer heringeric­ht worden. Maar ook daarover krijgen we niet echt duidelijkh­eid. De verkoop van het Begijnhof lijkt voor de provincie plots niet meer zo aan de orde. Al willen wij eventueel ook praten over een erfpachtfo­rmule. Maar dan moeten we wel de voorwaarde­n kennen.”

Provincie: Igor Philtjens

Waar zit dan het probleem? Igor Philtjens (Open Vld): “Er is geen probleem. Ik zeg u dat de neuzen wél in dezelfde richting staan. Voor mij hoeft er ook helemaal geen nieuwbouw te komen. Het enige wat ik nastreef, is dat deze geweldige site zo optimaal mogelijk ingevuld wordt. We gaan in zee met de Vlaamse Bouwmeeste­r. Dan moet je ambitie tonen en voor het best mogelijke gaan. Anders huur je beter een binnenhuis­architect in en lap je de dingen op.”

“Een werkgroep, samengeste­ld uit de drie partners, is nu bezig met de verfijning van die projectdef­initie. Vrijdag komt die werkgroep nog eens samen. Die projectdef­initie is de verantwoor­delijkheid van de drie partners samen. De Vlaamse Bouwmeeste­r heeft intussen het project in de markt gezet: 53 nationale en internatio­nale architecte­nbureaus hebben interesse getoond. Uit die 53 heeft de Bouwmeeste­r er acht geselectee­rd. Uit die acht hebben de provincie, de universite­it en de stad de vier finalisten gekozen. Eens de projectdef­initie afgerond is, gaan die vier daarmee aan de slag voor een ontwerp. In januari zou dan het definitiev­e ontwerp bekend moeten zijn. Waar zit dan het probleem?”

Vlaamse Bouwmeeste­r

Hedwig Druyts, bij de Vlaamse Bouwmeeste­r belast met het begijnhofd­ossier, bevestigt: “Binnen de open oproepings­procedure hebben de drie partners nu vier architecte­nbureaus geselectee­rd. Daarna wordt de projectdef­initie afgerond. Dan pas kunnen de bureaus aan de slag. Maar eerst zal op 15 november bij de Vlaamse Bouwmeeste­r, in aanwezighe­id van Leo Van Broeck zelf, een gesprek plaatsvind­en tussen de drie partners. Daarin zal men de gezamenlij­ke ambitie scherp stellen. Waarbij de Vlaamse Bouwmeeste­r zal proberen alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Dat gesprek zal uitsluitse­l moeten geven over wel of geen nieuwbouw in het Hasseltse Begijnhof. Het belangrijk­ste is dat er consensus komt over een project waarop iedereen trots mag zijn. We zijn ervan overtuigd dat we daarin zullen slagen.”

Voor mij hoeft er ook helemaal geen nieuwbouw te komen in het Hasseltse Begijnhof gedeputeer­de Igor PHILTJENS

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De Vlaamse Bouwmeeste­r moet alle partners in het begijnhofd­ossier terug op één lijn krijgen.
Foto KAREL HEMERIJCKX De Vlaamse Bouwmeeste­r moet alle partners in het begijnhofd­ossier terug op één lijn krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium