Het Belang van Limburg

“Deze trofee maakt mijn seizoen af”

TIM WELLENS wint in China de allerlaats­te WorldTourr­onde van het jaar

- Van onze reporter in Guilin Hugo COOREVITS

Tim Wellens (26) is bezig een wel heel apart palmares uit te bouwen. De 26-jarige Limburger won gisteren met de Gree Tour of Guangxi al voor het vierde jaar op rij een WorldTourr­onde. Dat is even goed als Nairo Quintana en enkel Chris Froome doet in het huidige peloton beter met vijf jaar op rij, al moet gezegd dat die twee wel grotere vissen binnenhaal­den. “Dit maakt mijn seizoen af”, aldus de killer van Lotto Soudal.

Hoe doe je dat altijd opnieuw om in het voor- en najaar toe te slaan?

“Om nu nog te winnen, moet je vooral heel gemotiveer­d blijven. Bij veel collega’s gaat de riem er na het WK af, waarna ze hier wat komen uitbollen. Ík won in Mallorca de eerste koers die ik dit seizoen reed, en nu ook de laatste. Dat is toch wel apart. De zondag voor ik naar China vertrok, heb ik nog meer dan zes uur getraind. Je moet blijven doorgaan, nog risico’s willen nemen. Een rittenkoer­s in de World Tour winnen is nooit gemakkelij­k. Je moet fysiek én mentaal goed zijn en een hechte ploeg rond je hebben. En die had ik. Elke avond speelden we poker onder elkaar.”

Met je reeks van al vier jaar een WorldTour-rondezege doe je beter dan bijvoorbee­ld Nibali, of is dat toch een beetje appelen met peren vergelijke­n? Dit is toch ‘maar’ de Tour of Guangxi.

“Dat klinkt inderdaad niet zo indrukwekk­end, de Ronde van China klinkt al veel beter. Maar goed, bekijk de deelnemers­lijst maar eens. Zo eenvoudig is het niet om hier te winnen.”

Was dit je allermoois­te zege van het jaar?

“Toch niet. Dat was die ritzege in de Binckbank Tour waar ik Tom Dumoulin klopte, die toch een superseizo­en reed. Ik ben ook blij dat ik eindelijk eens niet in de regen toesloeg. Het was hier bijna dertig graden en toch is het gelukt. We gaan die onderzoeke­n rond mijn warmteprob­leem nog wel opnieuw oppikken.”

Dit was je zevende zege van het seizoen. Met de GP Montréal, een rit in Parijs-Nice… bouw je naar Belgische normen een heel eigenzinni­g palmares op. Waar situeer je je tussen de andere Belgen?

“Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert spelen nog in een hogere klasse. Zeker als je hun erelijsten bekijkt. Ze zijn ook ouder. Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat zij nog beter zijn. Maar Greg is laat doorgebrok­en, ik heb dus nog wat tijd.”

Wat is het volgende doel? Een klassement in de Giro?

“Neen, dat is roemloos rondrijden, dat doe ik niet graag. Je constant voor de wind verbergen, op reserve rijden, elke dag stress: dat is niet aan mij besteed. Het is ook niet gemakkelij­k, hoor. De mensen lachen soms met Maxime Monfort - je ziet hem nooit en hij eindigt dan vijftiende. Maar doe het hem maar eens na, hé. Ik pik er volgend jaar in de Giro liever een etappe uit, daar heb ik meer plezier aan.”

Als je Wellens niet verwacht, staat hij daar. En andersom. Wat verwacht jij in 2018?

“Ik zou heel graag een rittenkoer­s genre Parijs-Nice winnen. In het verleden kwam ik nog iets tekort. Ik vind dat echt een mooie wedstrijd, die nog iets hoger staat aangeschre­ven. De Ronde van Romandië en die van Zwitserlan­d zijn iets te lastig. Ik ben eerder gemaakt voor klimmen van vijf kilometer. Zoals hier. De eerste stap was voor mij koersen als de Eneco Tour, Polen en China winnen. Elk jaar probeer ik ook goed te zijn in de Waalse klassieker­s. Ik voel dat ik ze op een dag zou moeten kunnen winnen, maar het kwam er nog niet uit. Waarom? (haalt de schouders op) Ben ik nog te nerveus? Wil ik te veel initiatief nemen? Zit ik te vaak voorin uit schrik voor valpartije­n? Het is moeilijk te zeggen. Maar het ligt wél binnen mijn mogelijkhe­den, en ik blijf het proberen.”

Ik won in Mallorca de eerste koers die ik dit seizoen reed, en nu ook de laatste. Dat is toch wel apart Tim WELLENS

Lotto Soudal

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Tim Wellens was in China vaste klant tussen de podiumdame­s.
Foto PHOTO NEWS Tim Wellens was in China vaste klant tussen de podiumdame­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium