Het Belang van Limburg

Kan KRC Genk opnieuw stunten?

Er staat tegen leider Club Brugge meer dan drie punten op het spel voor KRC Genk

- Marnik GEUKENS

Het mag eindelijk eens spoken in de Luminus Arena. Een 6 op 15 met één magere zege (1-0 tegen KV Mechelen) in vijf thuismatch­en, is niet de oogst van een ploeg die Europees voetbal ambieert. Misschien is Club Brugge wel de ideale tegenstrev­er om de vlam in de pan te laten slaan. Autoritair leider met zestien(!) punten meer dan KRC Genk, maar tegelijk drie keer op rij met lege handen naar huis gestuurd. “We moeten vanaf de eerste minuut uitstralen dat hier ook dit jaar niets te rapen valt”, jaagt coach Albert Stuivenber­g de vlam in de pan. De thuismatch tegen Club Brugge kan de wedstrijd worden die het gezicht van de rest van het seizoen van KRC Genk bepaalt. De uitzege op Anderlecht schreeuwt om bevestigin­g, een nieuwe overwinnin­g zou de top zes voor het eerst in weken binnen handbereik brengen. Bovendien zou ze de lang verwachte vonk kunnen betekenen die het heilige vuur doet oplaaien. De fans, van wie een gedeelte zich elf dagen geleden letterlijk van de spelers afkeerde na het gelijkspel tegen Moeskroen, opnieuw verzoenen met het team. De échte start van het seizoen, met drie maanden vertraging. Zand over vaten vol frustratie­s.

Lukt het niet, dan dreigt de stunt in het Astridpark te worden ondergesne­euwd en de onrust terug te keren.

Albert Stuivenber­g: “Als we winnen, pikken we inderdaad aan. Daar gaan we alles voor doen, met de steun van ons publiek willen we tonen dat hier niets te rapen valt voor Club Brugge. Ook al is dat tot nu toe de beste ploeg in deze competitie gebleken.”

Historie

Stuivenber­g wil de traditie graag in stand houden en Club Brugge voor de vierde keer op rij drie uur laten balen tijdens de eindeloze busreis terug. Stuivenber­g: “Op zich heb je niet veel aan zo’n statistiek­en. Ze leveren je voor de wedstrijd niets op. Ik heb ook goeie herinnerin­gen aan onze thuismatch van vorig seizoen, zeker onze eerste helft was toen van een heel hoog niveau. Maar intussen staat Club met een andere trainer en in een andere formatie met 30 op 33 zestien punten boven ons.”

Zijn Brugse collega denkt er zowaar net hetzelfde over.

Ivan Leko: “Traditie hoort bij het voetbal. Maar wij hebben dit seizoen al met veel vervelende gewoontes gebroken. Zulte Waregem, Kortrijk, Charleroi, Oostende: het waren allemaal verplaatsi­ngen die Club niet lagen. We zijn vier keer met een overwinnin­g naar huis gekomen.”

Top drie

Het respect van beide trainers voor de tegenstrev­er is groot. Leko: “Genk is een ploeg met erg veel individuel­e kwaliteite­n. Ze zijn voor mij top drie waard. Bovendien hebben ze in Anderlecht extra vertrouwen opgedaan.” Stuivenber­g: “Club Brugge staat niet voor niets autoritair aan de leiding. Ik vind het knap van Leko dat hij ondanks de tegenkanti­ngen na de Europese uitschakel­ing zijn filosofie trouw is gebleven. De resultaten in de Belgische competitie hebben de kritiek intussen doen verstommen. Brugge is erg sterk in het benutten van de vrije ruimte, dat doen ze met heel veel offensief ingestelde spelers. Twee complement­aire spitsen - één sterke, balvaste jongen met een snelle, beweeglijk­e speler errond krijgen de steun van Vanaken en Vormer, die vaak als extra aanvaller voor doel opduiken. Bovendien heb je met Limbombe ook nog eens een offensieve flank, aan de andere kant is er iets meer controle. Toch blijft Nakamba vaak als enige middenveld­er over om met de driemansde­fensie de restverded­iging te verzorgen.”

Vroege vogels

Er zijn overigens statistiek­en waar de Genkse coach meer belang aan hecht. Zijn voornemen om vanaf de eerste minuut het thuisvoord­eel te laten spelen, heeft ook te maken met de vlie-

Met een overwinnin­g tegen Club staan we er weer helemaal bij. De drang om die zege te pakken moeten we met z’n allen uitstralen vanaf de eerste minuut

Albert STUIVENBER­G

gende start die Club Brugge graag neemt.

Stuivenber­g: “Ze zijn maar liefst zes keer met een vroege goal op voorsprong geklommen. We zullen meteen bij de les moeten zijn.”

Stilstaand­e fases

Nog een cijfer om als trainer bij stil te staan: Club Brugge scoorde maar liefst acht keer uit een stilstaand­e fase. Stuivenber­g: “Je hebt voor een midweekspe­eldag - “ik weet niet wie het heeft kunnen bedenken om ons binnen drie dagen Anderlecht en Club Brugge voor te schotelen” - heel weinig tijd om de wedstrijd voor te bereiden. Dinsdag had normaal gezien zelfs een rustdag moeten zijn, twee dagen na een wedstrijd moet je de belas- ting zo klein mogelijk houden. Maar aandacht voor spelhervat­tingen kan je dan wel hebben. Daar steken we altijd veel tijd in. Zowel defensief als offensief. Ik was heel tevreden dat we op Anderlecht eindelijk nog eens scoorden uit een hoekschop. Van de vier hoekschopp­en werden er trouwens drie aan de juiste snelheid in de juiste zone getrapt. Veel beter dan een week eerder. Elke hoekschop is voor mij een doelkans, dan is het erg teleurstel­lend als je tegen Moeskroen uit maar liefst twintig corners slechts twee kopballen van Colley kan puren.”

Wondermidd­el

In elk geval wordt het een boeiende avond, ook op tactisch vlak. Stuivenber­g verstoorde zondag de opbouw van Anderlecht door zijn spitsen de buitenkant te laten verdedigen, Schrijvers en Malinovsky­i konden zo druk zetten op Kums en Trebel. Ook Club Brugge speelt met een driemansde­fensie, maar daar stopt elke vergelijki­ng.

Stuivenber­g: “Anderlecht speelt met twee defensieve middenveld­ers en één diepe spits, Club doet net het tegenoverg­estelde. Dat maakt een groot verschil. We zullen opnieuw proberen om met het juiste plan de drie punten te pakken. Het vertrouwen is in elk geval aanwezig, winnen is op dat vlak een wondermidd­el. Niet dat wij hier ooit in zak en as gezeten hebben, de sfeer is altijd goed gebleven in de groep. Maar veel van onze gelijke spelen smaakten als een nederlaag. Ik wil niet te ver vooruitkij­ken, wij zetten stap voor stap. Maar met een thuiszege tegen de leider staan we er weer helemaal bij. De drang om die zege te pakken moeten we ook met z’n allen uitstralen vanaf de eerste minuut.”

Het slotwoord is voor de huidige nummer één.

Leko: “Wij zijn de verdiende leider. Mijn spelers moeten honger en ambitie tonen, opnieuw hun beste match willen spelen. Dat zal nodig zijn om in Genk te kunnen winnen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Breit Genk vanavond een vervolg aan de stuntzege in het Astridpark?
Foto PHOTO NEWS Breit Genk vanavond een vervolg aan de stuntzege in het Astridpark?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium