Het Belang van Limburg

Minister Weyts werkt aan plan tegen zwerfkatte­n

Tool moet zwerfkatte­npopulatie in steden en gemeenten helpen indijken

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De Vlaamse overheid werkt aan een heus kattenmana­gementsyst­eem om steden en gemeenten bij te staan in hun strijd tegen zwerfkatte­n. Eind 2018 moet het Vlaams kattenplan klaar zijn. “Met deze tool willen we lokale besturen helpen om de zwerfkatte­npopulatie zo efficiënt mogelijk in te dijken”, zegt Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA).

niemand weet hoeveel zwerfkatte­n Vlaanderen vandaag telt, staat vast dat de diertjes heel wat overlast veroorzake­n. In een poging om de populatie in te dijken lanceerde Weyts afgelopen zomer al het voorstel om elke verkochte kat verplicht te laten steriliser­en en registeren. Daarmee verdwijnen echter niet de problemen die de huidige populatie zwerfkatte­n veroorzaak­t. Zo dragen de verwilderd­e viervoeter­s parasieten over naar mens en dier, veroorzake­n ze nachtlawaa­i en scheuren ze vuilniszak­ken open. Vooral in sterk verstedeli­jkte gebieden is de overlast problemati­sch.

Dweilen met de kraan open

“Uit een bevraging van de dienst Dierenwelz­ijn blijkt dat 208 Vlaamse gemeentebe­sturen vandaag al maatregele­n nemen om de kattenpopu­latie op hun grondge- bied in te dijken”, weet woordvoers­ter Brigitte Borgmans van het Vlaams Departemen­t Omgeving. “Er is een onmiskenba­ar probleem, maar het ontbreekt aan een duidelijk plan waar lokale diensten op kunnen terugvalle­n. Bepaalde steden stimuleren sterilisat­ie, terwijl anderen vooral inzetten op adoptie of euthanasie. Elk bestuur legt zijn eigen accenten, zonder te weten wat het beste werkt. Van sommige gemeenten krijgen we zelfs te horen dat het dweilen met de kraan open is.”

UGent

Om de Vlaamse steden bij te staan in die stilaan hopeloze strijd werkt Weyts aan een heus kattenmana­gementsyst­eem waar elk lokaal bestuur in de toekomst op zal kunnen terugvalle­n. “Bedoeling is om te kijken welke methoden het meest doeltreffe­nd zijn om de zwerfkatte­npopulatie in te dijken, zodat gemeenten hun middelen en budgetten optimaal kunnen inzetten”, zegt Weyts’ woordvoerd­er Jeroen Tiebout. Zo bestuderen de onderzoeke­rs onder meer het langetermi­jneffect van de sterilisat­ie van huiskatten. De studie loopt aan de UGent en moet over een jaar zijn afgerond. “Vanaf dan kunnen gemeenten het kattenmana­gementsyst­eem en de aanbevelin­gen lokaal implemente­ren. Op termijn

is het uiteraard de bedoeHoewe­l ling dat de Vlaamse zwerfkatte­npopulatie daalt en dat er ook minder katten in de asielen terechtkom­en.”

Zwerfhonde­n

De Vlaamse studie is volgens Borgmans uniek. “In 2013 heeft een Italiaanse onderzoeks­team een populatiem­odel voor zwerfhonde­n ontwikkeld, maar die resultaten konden niet zomaar naar katten worden vertaald. Daarom werken we nu volop aan een eigen model.”

We willen weten wat de meest efficiënte methode is om de populatie zwerfkatte­n in te dijken

Brigitte BORGMANS Departemen­t Omgeving

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium