Het Belang van Limburg

Schandvlek

- Door Indra Dewitte

Geen weldenkend mens die nog kan volgen. Het dossier over de Bende van Nijvel staat zo bol van fouten, inefficiën­tie en bizarre beslissing­en dat het niet anders kan dat complotthe­orieën opduiken. Het onderzoek is niet alleen mislukt, ook de onderzoeke­n naar het onderzoek trekken op niks. We hebben nog tot november 2025 om deze schandvlek in onze geschieden­is op te kuisen. Het deksel moet van de doofpot. Na de ophefmaken­de bekentenis van de broer van een van de hoofdverda­chten, de Reus, brandt er opnieuw hoop in de ogen van de slachtoffe­rs. Tientallen jaren hebben zij zich vastgebete­n in het dossier, overtuigd dat zoveel onrechtvaa­rdigheid wel ooit bestraft zal worden. Dit zijn mensen die een geliefde zagen sterven. Ze verdienen een antwoord.

In die context waren de oplossinge­n die minister van Justitie Geens gisteren voorstelde in de Kamer slappe kost. Natuurlijk kan hij geen wonderoplo­ssing uit zijn hoed toveren, maar mag het alstublief­t wat meer zijn? Dit is het onderzoek van de laatste kans. Binnen precies acht jaar is het voorbij, dan zijn de feiten verjaard. Nochtans zijn er heel wat opties. Ten eerste moet er een wet voor spijtoptan­ten komen. Zo’n wet zorgt ervoor dat (mede-)daders strafvermi­ndering of getuigenbe­scherming krijgen, wanneer ze tips geven die het onderzoek vooruithel­pen. Speurders en magistrate­n in dit dossier pleiten daar al jaren voor. Er is immers een grote kans dat betrokkene­n op termijn wroeging krijgen. Of er klappen daders uit de biecht omdat er wrijving komt binnen de bende zelf. Of zo’n wet er al dan niet komt, hangt van onze politici af. Dat dit niet “in de lijn van onze tradities ligt” kan onmogelijk een excuus zijn om het niet te doen. Ten tweede moeten er middelen vrijgemaak­t worden om een nieuw team samen te stellen. Laat topadvocat­en en assistente­n zich door het immense dossier worstelen en alles op een tijdlijn plaatsen. Vorm tegelijk een ploeg van ervaren parketmagi­straten, met het federale parket aan het stuur. Haal de middelen daarvoor waar ze te vinden zijn. Bij het slachtoffe­rfonds of elders. Wanneer er ook maar een waterkans is om dit blunderboe­k af te sluiten, moeten alle mogelijkhe­den worden benut. Tot slot is het niet onlogisch om hulp in te roepen van experten uit het buitenland. We kunnen het duidelijk niet alleen. Dit dossier moet worden aangepakt wars van inefficiën­te emoties, verkondigd­e minister Geens. En tegelijk mogen we niet te streng zijn voor de mensen die het dossier vandaag behandelen, omdat het een besmeurde erfenis is. Dat klopt natuurlijk. Maar wanneer hij beweert dat hij de onderste steen wil boven halen, moet hij consequent zijn. Hij is de bevoegde minister, hij heeft de touwtjes in handen.

Wanneer minister Koen Geens beweert dat hij de onderste steen wil boven halen, moet hij consequent zijn. Hij is de bevoegde minister, hij heeft de touwtjes in handen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium