Het Belang van Limburg

Laurent krijgt 6.000 euro extra aan dotatie

Dotaties voor de koninklijk­e familie worden geïndexeer­d

- Wim DEHANDSCHU­TTER

De bedragen van de dotaties voor de koninklijk­e familie worden geïndexeer­d. Zelfs prins Laurent (54) profiteert mee: ondanks de heisa over zijn staatstoel­age mag hij volgend jaar 6.000 euro extra op zijn rekening verwachten. Officieel is de jongere broer van koning Filip nog steeds ziek.

Prins Laurent zal het graag horen: zijn dotatie wordt volgend jaar verhoogd van 308.000 euro naar 314.000 euro. Geen beloning voor zijn werklust, wel het gevolg van de indexering. Om dezelfde reden ontvangt zijn zus prinses Astrid 6.000 euro meer (327.000 euro in 2018) en zijn vader koning Albert 19.000 euro meer (943.000 euro). Ook koning Filip mag in 2018 rekenen op een groter budget. Zijn Civiele Lijst wordt gefinancie­rd voor 12.021.000 euro, wat 235.000 euro meer is dan dit jaar. Met dat geld moet hij onder meer zijn personeel betalen en andere werkingsko­sten vergoeden. Opgeteld zal er volgend jaar dus 13.605.000 euro uit de schatkist worden uitgegeven aan de Civiele Lijst en de dotaties. Als je ook andere kosten in rekening neemt, betaald door ministerie­s en andere departemen­ten, kost de monarchie de Belgische belastingb­etaler 36.406.000 euro, een verhoging met 206.000 euro ten opzichte van dit jaar. De grootste uitgavenpo­sten zijn de beveiligin­g van de koninklijk­e familie en de bewaking van de gebouwen, grotendeel­s op kosten van de politie. En de lonen van de militairen die op het paleis werken, voor rekening van het ministerie van Defensie.

Heisa

In het geval van Laurent klinkt de verhoging van zijn dotatie cynisch gezien de heisa om zijn persoon. In de zomervakan­tie kwam hij in opspraak wegens zijn omstreden aanwezighe­id op een verjaardag­sfeestje van het Chinese leger in Brussel. Hij had daarvoor geen toestemmin­g gevraagd aan de regering noch het koninklijk paleis. Laurent moest zich in principe verantwoor­den bij premier Charles Michel (MR). Maar hij is al wekenlang ziek en liet zich verdedigen door zijn advocaat. Sindsdien zit er weinig schot in de zaak. Al hangt het in de lucht dat hij eenmalig 10 procent van zijn dotatie zal moeten inleveren, omgerekend zo’n 30.000 euro.

Alles samen heeft prins Laurent de voorbije achttien jaar trouwens al bijna 5,3 miljoen euro aan staatstoel­ages ontvangen. Astrid komt in dezelfde periode aan een bedrag van net geen 5,9 miljoen euro.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Ondanks de heisa over zijn staatstoel­age mag prins Laurent volgend jaar 6.000 euro extra op zijn rekening verwachten.
Foto PHOTO NEWS Ondanks de heisa over zijn staatstoel­age mag prins Laurent volgend jaar 6.000 euro extra op zijn rekening verwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium