Het Belang van Limburg

Landen hun arbeiders wel controlere­n?”

-

De huidige regel voor de zogenaamde detacherin­g houdt ook in dat de arbeiders in kwestie het minimumloo­n betaald moeten krijgen van het land waar ze werken. “Maar in de praktijk is dat vaak niet zo”, zegt Dirk Coninckx van ACV-bouw. “Sommigen krijgen nog steeds zeg maar Roemeense in plaats van Belgische minimumlon­en. Die werken dus voor 5 à 6 euro per uur. Als ze naar Belgische normen worden betaald, dan trekken de werkgevers daar vaak nog de vergoeding af voor logies en vervoer. In die nieuwe regeling is het veel duidelijke­r dat dat niet mag.” “De regel is ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’”, zegt Raskin. “Maar we hebben toch vragen bij de controles. De OostEurope­se landen die niet voor de aanpassing van de richtlijn hebben gestemd, gaan ook niet veel moeite doen om te controlere­n of hun mensen langer aan de slag blijven in het buitenland. Er is al lang sprake van een databank waarin de sociale inspecties van alle Europese landen gegevens kunnen uitwissele­n. Maar die is er nog altijd niet. Dus wat gebeurt er als iemand na een maand naar een ander Europees land trekt? Of gewoon terugkeert naar België?”

Schijnzelf­standigen

Ander probleem zijn de schijnzelf­standigen. Die vallen onder de regel van ‘gelijk loon voor gelijk werk’. “Ook dat is nog altijd een groot probleem”, zeggen zowel Wouter Raskin als Dirk Coninckx.

“De nieuwe regels sluiten ook een aantal achterpoor­tjes”, zegt Ivo Belet. “Zo moeten ook onderaanne­mers aan deze regels voldoen. Een bedrijf kan ook niet continu mensen wisselen voor eenzelfde job. Dat valt in België wel nogal mee, want hier duurt de gemiddelde detacherin­g 3 maanden. Ik ben blij dat ook N-VA pleit voor een Europese kruismaand­en. puntbank voor de sociale zekerheid, want ze zijn meestal tegen extra structuren.” Ook in de bouwsector spreken ze van een ‘eerste stap in de goede richting’. “We wachten nog op een oplossing voor de sociale zekerheid”, zegt Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw.

In Vlaanderen alleen waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 23.700 bouwvakker­s voltijds aan de slag via detacherin­g.

Voor de transports­ector is er nog geen oplossing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium