Het Belang van Limburg

Wereld Psoriasis Dag

- Joos MEESTERS

“Jarenlang durfde ik niet te gaan zwemmen uit schrik dat mensen zouden staren”, zegt Emy Claessens (35) uit Heers. Net zoals zo’n 300.000 Belgen lijdt Emy aan psoriasis, een huidziekte die gepaard gaat met een schilferig­e rode huid. In aanloop naar de Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober wil de Psoriasis Liga Vlaanderen de ziekte uit de taboesfeer halen. Startschot voor de campagne is een opmerkelij­k amateurfil­mpje waarin actrice en zangeres Eline De Munck in een vol café begint te tieren nadat een serveerste­r op haar kleren heeft gemorst. De Munck lijkt niet in de gaten te hebben dat ze wordt gefilmd. In werkelijkh­eid is het voorval in scène gezet. Het filmpje eindigt met de boodschap ‘Psoriasis is geen bezienswaa­rdigheid’.

Relatiebre­uk

Emy Claessens kan ervan meespreken. Al meer dan tien jaar vecht ze tegen psoriasis, een huidaandoe­ning die komt en gaat en uitgelokt wordt door factoren zoals stress. “Toen ik 23 of 24 was, is de ziekte uitgebroke­n”, zegt Emy. “Het was emotioneel een moeilijke periode. Mijn overgrootv­ader was overleden en ik worstelde met een relatiebre­uk. Plots kreeg ik rode vlekken in mijn gezicht. In een paar maanden stond ik vol van kop tot teen.”

De dermatoloo­g stelde vast dat Emy, net zoals haar vader, aan psoriasis lijdt. Naast de lichamelij­ke ongemakken – psoriasis gaat gepaard met jeuk en irritatie – worstelde Emy vooral met een gevoel van schaamte. “Ik denk dat veel mensen de emotionele gevolgen onderschat­ten. Ik probeerde mijn armen en benen altijd te verstoppen in lange broeken en truien, ook in de zomer. Als ik ging solliciter­en probeerde ik het weg te schminken. Slechte reacties heb ik nooit gehad, maar ik heb wel vaak moeten uitleggen wat er aan de hand was. De acceptatie heeft tien jaar geduurd.”

Een keerpunt was de fotoshoot waarmee ze twee jaar geleden instemde. “Fotografe Lieve Blancquaer­t heeft me toen gefotograf­eerd met mijn psoriasis. Toen heb ik me voorgenome­n om de knop om te draaien en me niet langer te verstoppen. Sindsdien gaat het beter.”

Injectie

Jarenlang probeerde Emy de psoriasis met alle mogelijke middelen – van zalfjes tot acupunctuu­r – te bestrijden. Hoewel ze de hoop al had opgegeven, lijkt er sinds kort ook op medisch vlak beterschap. “Sinds september krijg ik om de veertien dagen een injectie met biological­s (zie kader, nvdr.) en dat lijkt aan te slaan. Ik kan alleen maar hopen dat het zo blijft.”

Emy juicht de campagne van de Psoriasis Liga Vlaanderen toe. “Ik kan me heel goed voorstelle­n dat het voor jonge mensen niet evident is. In het begin van mijn relatie vroeg ik me ook af hoe mijn partner zou reageren. Gelukkig heeft hij er nooit een probleem van gemaakt en accepteert hij me zoals ik ben. Jarenlang durfde ik niet te gaan zwemmen uit schrik dat mensen zouden staren. Nu trek ik me dat minder aan. Als iemand ernaar vraagt, zal ik altijd uitleggen wat psoriasis is. Maar het is een deel van mij en ik wil het niet meer wegsteken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium