Het Belang van Limburg

“Behandelin­g is maatwerk”

-

“Naar schatting 3 procent van de wereldpopu­latie lijdt aan psoriasis”, zegt Bert Boyden, dermatoloo­g aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “De aandoening kan maanden wegblijven, maar de neiging om psoriasis te ontwikkele­n verdwijnt nooit helemaal.” Bij psoriasis vernieuwt de huid zich te snel. “Normaal duurt het veertig dagen vooraleer een cel uit de onderste laag van de opperhuid afschilfer­t in de bovenste laag. Bij patiënten met psoriasis duurt dat amper vier dagen. Dat leidt tot functionel­e hinder: de hoornlaag scheurt, breekt en ziet rood, wat irritatie met zich meebrengt.” Psoriasis kan de hele huid aantasten. “In uitzonderl­ijke gevallen zelfs de tong of de lippen. Meestal breekt de aandoening uit op jongvolwas­sen leeftijd, maar iedereen kan ermee geconfront­eerd worden, van baby’s tot 80-jarigen.”

Het is een misverstan­d dat psoriasis besmetteli­jk zou zijn. “De neiging om psoriasis te ontwikkele­n is erfelijk. Maar of de ziekte daadwerkel­ijk uitbreekt, hangt af van uitlokkend­e factoren zoals stress, infecties of medicatie.” Psoriasis gaat in 20 à 30 procent van de gevallen bovendien gepaard met een reumatisch­e aandoening.

De jongste jaren worden bij de behandelin­g van psoriasis goede resultaten geboekt met zogenaamde biological­s. “Vroeger werd gefocust op lokale therapie met vitamines of corticoïde­n, sinds enkele jaren zijn de biological­s op de voorgrond gekomen. Dat zijn eiwitten die ingespoten worden en op een dieper niveau de stoffen elimineren die de motor zijn voor psoriasis. Maar de behandelin­g blijft maatwerk”, zegt Boyden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium