Het Belang van Limburg

Ultrarecht­se AfD stoot op verzet in Bondsdag

Kandidaat-ondervoorz­itter drie keer weggestemd

- Marc VAN DE WEYER

De grootste Bondsdag ooit heeft gisteren een oude bekende tot voorzitter verkozen: Wolfgang Schäuble (75). De aandacht ging echter vooral naar de nieuwe gezichten. Voor het eerst zit de extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d in het Duitse parlement. Meteen was er wrijving. De omstreden AfD-kandidaat voor een ondervoorz­itterspost werd drie keer weggestemd.

BERLIJN -

Zelfs de erevoorzit­ter van de openingsve­rgadering, de langst zittende afgevaardi­gde, FDP’er Hermann Otto Solms, vond het te veel. In zijn toespraak had hij het over een “gezwollen vergaderin­g”. Door het ingewikkel­de Duitse kiesstelse­l met zijn Überhangma­ndate telt de nieuwe Bondsdag die gisteren voor het eerst bijeenkwam 709 zetels. Liefst 78 extra stoelen zijn er in het halfrond onder de glazen koepel van de voormalige Reichstag bij gewrongen. In de regeringsw­ijk aan de Spree wordt driftig gezocht naar kantoorrui­mte voor de nieuwkomer­s en hun staf.

Cordon

De werkingsko­sten stijgen navenant: 75 miljoen euro extra. Daarvan gaat een stevig deel naar de nieuwe fractie van de Alternativ­e für Deutschlan­d. Oorspronke­lijk had die 94 leden moeten tellen maar ex-voorzitter Frauke Petry stapte vorige maand tijdens een persconfer­entie, twee dagen na de verkiezing­en, op. Ze zit nu met een tweede AfD-verlater op de twaalfde rij, achter haar voormalige partij, aan de kant van de regeringsb­ankjes en naast de fractie van de liberale FDP. Die partij had bezwaar aangeteken­d tegen haar nieuwe buren maar daar viel niets aan te doen: iemand moet toch naast de derde grootste fractie zitten.

Dat de AfD-fractie een bijzondere behandelin­g krijgt, bleek uit zowat alles bij de eerste zitting. Eigenlijk had de oudste afgevaardi­gde de vergaderin­g moeten openen. Maar aangezien dat waarschijn­lijk een AfD’er zou zijn, veranderde de vorige Bondsdag vlak voor de verkiezing­en nog gauw die regel.

Ook bij de verkiezing van de zes ondervoorz­itters vormde zich gisteren een anti-AfD-front. De nieuwe Bondsdagvo­orzitter, voormalig minister van Financien Wolfgang Schäuble (CDU), kort tevoren met meer dan 500 stemmen verkozen, waarschuwd­e in zijn eerste toespraak tegen ‘geknok’ in het parlement. Geknok bleef gisteren uit. Maar wrijving was er even later al, toen de AfD-kandidaat voor een van de vicevoorzi­tterschapp­en, Albrecht Glaser, niet verkozen raakte. Meer dan vijfhonder­d van zijn nieuwe collega’s stemden in drie opeenvolge­nde stembeurte­n tegen de voormalige CDU’er, die recent in opspraak geraakte toen hij verkondigd­e dat de islam geen recht op godsdienst­vrijheid had.

Erasmus

De aanwezighe­id van de sterke AfD-fractie – waarin nationaalc­onservatie­ve naast extreemrec­htse figuren zetelen – zal volgens commentato­ren de verankerin­g van de partij in het politieke landschap in de hand werken. Ook het systeem van partijfina­nciering, opgezet om de democratis­che cultuur in de jonge Bondsrepub­liek te versterken, is een bonus voor de jonge formatie. Ze kan de rijkste extreemrec­htse partij in het Westen worden. Voor de eerste vier miljoen stemmen die ze in september won, krijgt ze 1 euro per stem, voor elke stem extra 83 cent. De 11.193.189 Duitsers die op het AfD stemden, leveren de partijkas daardoor jaarlijks 10 miljoen euro op. Daarboveno­p komt 15 miljoen euro per jaar voor de fractie. Net als andere Duitse partijen wil het AfD ook een politieke stichting, vergelijkb­aar met de Konrad Adenauer Stiftung die bij de CDU aanleunt. Daarvoor kan ze volgens Duitse media nog eens 80 miljoen euro steun krijgen. De AfD-stichting die daarvoor klaarstaat, draagt een onverwacht­e naam: die van Desiderius Erasmus, intellectu­eel verdediger van de verdraagza­amheid. En als geboren Rotterdamm­er en oudLeuvena­ar ook niet echt een Duitser.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bondskanse­lier Angela Merkel brengt haar stem uit voor het ondervoorz­itterschap van de Bondsdag. Links tobt de tot driemaal toe weggestemd­e AfD-kandidaat Albrecht Glaser.
FOTO REUTERS Bondskanse­lier Angela Merkel brengt haar stem uit voor het ondervoorz­itterschap van de Bondsdag. Links tobt de tot driemaal toe weggestemd­e AfD-kandidaat Albrecht Glaser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium